Untunglah Ada Hobi Untuk Ubat Hati Bosan

Featured

Tak semua orang ada hobi.

Tapi untungnya orang yang ada hobi.

Untuk ubat hati yang terasa bosan.

Hobi boleh mengubat hati.

Hobi boleh hapuskan kebosanan.

Setengah orang kata hobi menjadi terapi.

Jadi sekiranya orang yang suka akan hobinya bermaksud dia sangat perlu untuk buat hobi tu bagi mengeluarkan energy yang disalurkan ke satu channel yang lain.

Jika dia tak buat begitu atau dia dihalang dari melaksanakan hobinya kemungkinan besar dia akan salurkan energy yang terpendam itu ke tempat yang tidak sepatutnya.

Jadi inilah yang aku cuba nak sampaikan.

Ada orang suka bercucuk tanam kerana berbudi pada tanah akan mengeluarkan hasil kembali kepada kita.

Ada orang hobi suka buat koleksi kerana menghargai nilai sesuatu barang tu.

Ada orang hobi suka online, game dan seumpamanya.

Walaubagaimanapun hobi korang tu yang penting kita kena ingat semua perkara ada batasnya.

Kecuali jika hobi yang dibuat tu boleh mendatangkan hasil kadangkala hobi itulah yang akhirnya menjadi pekerjaan tetap.

Sememangnya kita khuatir yang bagi hobi yang tak ada hasil ni bila kita buat akan sebabkan kerugian dari segi kewangan dan masa.

Bagi hobi yang memang nak berseronok semata-mata kita kena fikirkan jadual bila nak buat hobi tu supaya kita tetapkan masa tertentu sahaja supaya masa yang terluang tidak mengganggu urusan kehidupan kita yang lebih nyata dan utama berbanding nak berseronok sahaja.

Dan juga bila kita dah berpasangan jangan nafi kalau pasangan nak ada hobi dan buat hobi seperti biasa di khuatiri sebenarnya bila kita halang akan sebabkan mental block dan ini akan genggu emosi pasangan.

Bagi yang selalu berasa bosan tapi taktau nak buat hobi apa kenalah kaji dulu personaliti sendiri. Apa yang aku minat? Indoor ke outdoor? Ada cukup masa terluang atau punya masa yang singkat untuk berhobi? Nak yang fizikal (lasak) atau virtual reality? Hobi murah ke hobi mahal sekadar nak lepaskan perasaan? Ini semua kena ambilkira.

Macam aku pulak blog inilah hobi jadi tempat belasahan atau luahan. Aku tulis apa saja yang aku rasa. Tapi…. ada hadnya. Jangan tulis hal sensitif dan maki hamun. Macam yang aku dah bagitau kat atas. Hobi tetap hobi tapi ada batasnya.

Tulis blog banyak-banyak artikel ni ada hasil ke? Buang karan atau perabih beras je? Alhamdulillah ada la sedikit untung bagi menampung kos maintain blog ni. Selebihnya in shaa Allah kalau ada Allah swt nak beri saya terima aje.

Selalunya macam tulah bagi nak elak orang kata kita ni buang masa buat hobi ntah apa-apa cuba cari sesuatu yang boleh jadikan hobi kita tu mendatangkan hasil barulah berbaloi.

Kalau suka bertani tanam cili, kunyit, serai belakang rumah boleh la guna buat masak-masak kat rumah. Macam tu.

Kalau suka main game pula sertai la pertandingan-pertandingan bagi mendatangkan wang atau cuba belajar develop game pula mana tau boleh jual pula.

Kalau suka memasak, cuba bagi kawan-kawan, jiran-jiran rasa dulu. Jika sedap boleh la oder.

Jadikan hobi tempat kita salurkan energy yang terpendam tu bagi menjamin kesihatan mental, jiwa dan hati kita.

Hits: 12

Cara Jual Barang Online

Kenapa perlu jual barang online? Antaranya sebabnya adalah budaya membeli barang secara online semakin menjadi-jadi semenjak berlakunya pandemik Covid-19. Pengguna tiada pilihan selain membeli secara online apabila perintah kawalan pergerakan PKP dikuatkuasakan.

Dengan trend semuanya online jadi sudah menjadi budaya yang tidak dapat dielak maka anda sebagi penjual sudah tentu perlu mulakan belajar cara jual barang secara online juga. Implikasinya ialah apabila anda ketinggalan, semua pelanggan anda akan terhad kepada pelanggan offline sahaja. Bilangan pelanggan anda akan kekal statik tidak bertambah melainkan anda mahu kekal menjual secara kecil-kecilan sampai bila-bila.

Bila menjual secara online, anda akan lebih menjual secara bersasar dan boleh menjangkauai pelanggan lebih jauh dari kawasan sekeliling rumah sahaja tapi boleh capai pelanggan dari taman sebelah juga.

Ada 3 langkah utama cara jual barang online:

Jual barang yang sesuai

Alah bisa tegal biasa anda mesti ada barang yang sesuai untuk dijual secara online bergantung kepada tamat tempoh barang, kemampuan untuk anda menghantar barang, samada barang tersebut laku online dan pelbagai faktor lain yang perlu diambil kira.

Platform online yang sesuai

Tapak jualan online sudah ada banyak sekarang. Langkah yang penting sekarang adalah untuk memilih platform yang bersesuaian dengan anda atau sesuai dengan barang yang anda jual. Kita ada shopee, lazada, facebook, instagram, corousell dan macam-macam lagi. Setengah penjual lebih suka menggunakan laman web sendiri kerana lebih bebas untuk mencorakkan perniagaan dengan mengumpul database pelanggan dan follow up dengan cara mereka sendiri. Sementara yang penjual lain lebih suka guna platform sedia ada yang sudah popular. Kesesuaian platform jualan online juga bergantung pada jenis barang yang dijual secara online. Contohnya, barang fizikal seperti perabut tentunya berbeza dengan barang makanan dan cara menjual dan platform juga beza sikit.

Teknik pemasaran yang tepat

Ramai penjual ada barang dan sudah diletakkan dalam platform online tapi kadar jualan masih slow atau tiada pelanggan langsung. Dimana silapnya? Sebab utama adalah penjual tidak memberikan tumpuan kepada pemasaran online. Pemasaran adalah ibarat nadi bagi sebuah perniagaan online atau langkah utama cara jual barang online. Setap platform pemasaran yang disebut kat atas mempunyai cara pemasaran yang tersendiri samada cara pemasaran berbayar atau cara yang percuma-yang bergantung kepada trafik organik. Pemasaran mesti dibuat dan mesti dibuat dengan betul dan tepat jika inginkan hasil yang cepat.

Jadi apabila jual barang secara online anda perlu mengambilkira semua langkah untuk memastikan perniagaan anda dapat berjalan dengan lancar. Tanpa memahami setiap langkah perniagaan anda pasti akan menemui jalan buntu. Pastikan masalah tersebut dan selesaikan. In shaa Allah anda pasti sukses.

Hits: 6

10 Cara Turun Gula Dalam Darah Untuk Pesakit Diabetes, Kencing Manis, Darah Tinggi dan Sakit Jantung

Sumber: FB Dr Zubaidi

10 Tips Turunkan Gula Dalam Darah:

1. Melakukan senaman

Melakukan senaman dengan lebih kerap dapat membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan kepekatan insulin. Dengan senaman juga, ia dapat membantu otot menggunakan gula dalam darah dengan betul. Antara bentuk senaman yang boleh dilakukan seperti angkat berat, berjalan, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan lain-lain. .

2. Kawal pengambilan karbohidrat

Badan akan memecahkan karbohidrat ke dalam gula (glukosa) dan kemudian insulin memindahkan gula menjadi sel. Apabila anda makan terlalu banyak karbohidrat, tapi mempunyai masalah dengan insulin, ia dapat meningkatkan glukosa dalam darah. Oleh sebab itu, Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan pesakit diabetes supaya mengawal pengambilan karbohidrat. .

3. Meningkatkan pengambilan serat

Serat melambatkan pencernaan karbohidrat dan penyerapan gula. Atas sebab itu, ia mengurangkan kenaikan paras gula dalam darah. Makanan yang mengandungi serat yang tinggi seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin. Pengambilan serat harian yang disyorkan sebanyak 25 gram untuk wanita dan 38 gram bagi lelaki. .

4. Minum banyak air dan kekal hidrasi

Minum air yang cukup boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah dan buah pinggang boleh mengalirkan gula yang berlebihan melalui air kencing. Kajian menunjukkan, mereka yang minum banyak air masak mempunyai risiko lebih rendah untuk menghidap diabetes. .

5. Kawal pengambilan makanan

Paling penting adalah mengawal pengambilan kalori setiap hari dengan mengambil saiz hidangan yang lebih kecil..

6. Pilih makanan yang kurang Glycemic Index

Glycemic index ini bertujuan menilai tindak balas gula dalam badan terhadap makanan yang mengandungi karbohidrat. Makanan yang mengandungi glycemix index yang rendah dapat mengurangkan tahap gula dalam darah mengikut jangka masa panjang. Contohnya: makanan laut, daging, telur,gandum, barli, kacang, ubi, jagung, buah-buahan dan sayur-sayuran. .

7. Kawal stress dan dapatkan tidur yang mencukupi

Tekanan boleh menjejaskan paras gula. Yoga dan meditasi dapat mengurangkan stress dan membetulkan masalah rembesan insulin terhadap pesakit kencing manis kronik. Selain itu, mendapatkan tidur yang cukup juga penting bagi memastikan kesihatan tetap terkawal dengan sempurna. Jadi, adalah lebih baik untuk mendapatkan jumlah tidur yang berkualiti setiap malam. .

8. Pantau tahap gula dalam darah

Sentiasa ukur dan pantau tahap glukosa darah. Dari situ, anda boleh mengetahui penyesuaian dalam makanan dan ubat-ubatan. .

9. Mengamalkan makanan yang kaya magnesium dan kromium

Diabetes juga dikaitkan dengan kekurangan mikronutrien seperti kromium, mineral dan magnesium. Dua kajian pesakit kencing manis menunjukkan, kromium mempunyai manfaat bagi mengawal gula dalam darah. Manakala, kelebihan magnesium pula menunjukkan paras gula rendah. Sebab itu, jika kekurangan magnesium risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes. Makanan kaya magnesium seperti sayuran berdaun gelap, bijirin penuh, ikan, coklat, pisang, alpukat dan kekacang. .

10. Turunkan berat badan

Untuk mencegah diabetes, anda harus menurunkan berat badan supaya masalah itu dapat diatasi pada masa hadapan. Malah ia lebih berfungsi berbanding makan ubat. .

Makanan yang perlu dielakkan pesakit diabetes– Semua jenis gula, minuman berkarbonat, kordial, sirap, jem, kaya,kuih manis, aiskrim, susu pekat manis, yogurt manis, buah dalam tin, jeli dan lain-lain. .

Makanan yang boleh diambil mengikut sukatan – Bijirin, nasi, roti, biskut, kuih yang tidak manis, semua jenis pasta dan mi, capati, roti canai, tosai, semua jenis ubi, kekacang, susu dan buah-buahan. .

Makanan yang boleh diambil secara bebas– Semua jenis sayur-sayuran, lobak merah, lobak putih, labu, teh cina, air kosong, barli tanpa gula, kopi dan teh tanpa gula, rempah ratus dan herba, semua daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit, tauhu, ikan, telur dan ikan bilis.

Hits: 14

Punca Sakit Lutut Apa Sebabnya dan Kenapa Serta Apa Simptom Dan Tanda-tanda Awalnya?

Sakit lutut juga dikenali sebagai radang sendi lutut dan tulang disekelilingnya.

Ramai tak sedar, sakit lutut ni adalah perkara biasa. Sebenarnya tidak! Ini adalah tanda-tanda awal gel lutut berkurangan. Rasa ngilu dan sakit yg kita rasa tu berpunca daripada geseran yang berlaku di sendi lutut. Mengurut dengan minyak angin bukanlah sesuatu hal yang baik kerana bahan yg ada dalam minyak angin boleh mengeringkan lagi gel yang ada.

Antara simptom yang biasa dengar berkaitan tanda-tanda sakit sendi yang teruk :

(+) Tak boleh berdiri lama, kalau berdiri lama rasa sengal-sengal di lutut dan buku lali

(+) Tak boleh lipat lutut. Tambah-tambah waktu nak solat. Hanya yang pernah rasa akan tahu.

(+) Cepat lenguh bila duduk. Nak tahu cuba tengok waktu naik kereta pergi jalan jauh tu cepat lenguh tak bila kaki berlipat dalam kereta.

(+) Sakit belakang bila angkat barang. Yang paling teruk berdiri lama pun dah rasa sakit belakang tu.

(+) Angkat tangan tak boleh habis sebab angkat separuh pun dah terasa sengal-sengal.

(+) Bahagian sendi jadi kemerah-merahan.

Kebiasaanya nak cepat baik, hanya telan ubat tahan sakit sahaja. Itu pun boleh bertahan sekejap sahaja. Lepas 4 ke 5 jam mesti rasa balik sendi sakit berdenyut balik.

Kebanyakan kita dah tahu berkenaan sakit lutut tetapi masih ramai yang tidak tahu kenapa terjadinya sakit lutut dan selalunya menyerang masyarakat kita?

Apa sebenarnya punca sakit lutut?.

Ada banyak punca, sebab, faktor dan kenapa sakit lutut yang biasa terjadi. Antaranya adalah seperti berikut:

(+) Kepala Lutut – Ia beralih tempat dan tidak berada di kedudukannya.

(+) Tendinitis – Radang pada tendon, rasa sakit dan ngilu pada sendi lutut. Ianya terjadi bila terlalu banyak melakukan aktiviti fizikal.

(+) Osteoarthritis – Ditakrifkan sebagai rosak pada rawan sendi lutut dah semakin nipis.

(+) Medial Plica Syndrome – Ia berlipat pada lapisan tisu sendi lutut dan ia akan mula membengkok dan rasa sakit bila bergerak.

(+) Osgood/Schlatter Syndrome – Ia adalah benjolan di bahagian bawah lutut. Ia terasa sakit mengikut keadaan semasa. Ia akan sakit jika ada pergerakan. Ia sentiasa terkena pada pemain bola sepak, bola keranjang, bola jaring, lompat jauh, lompat tinggi dan sebagainya.

(+) Iliotibial Band Syndrome – Ia sejenis tisu yang terdapat dari pinggul ke betis. Pergerakan yang berlebihan boleh terjadinya bengkak dan ia kelihatan merah pada kulit luar lutut.

(+) Serpihan Tulang (Bone Chips) – Ia biasa berlaku akibat kemalangan. Ketika berlaku kemalangan, struktur lutut bergegar, maka berlakukan pecahan dan serpihan dan serpihan itu terperangkap di antara ruang sendi. Kesan kesakitan akan lebih teruk dan mula membengkak.

(+) Bursitis – Berlaku kebengkakkan pada selaput yang mengandungi bendalir pelincir.

(+) Kecederaan semasa bersukan

(+) Terlibat dengan kemalangan

(+) Selalu mengangkat barang berat

(+) Berat badan yang sangat berlebihan

(+) Umur yang semakin meningkat

(+) Gel sendi habis

(+) Kaki tak boleh lipat

(+) Lutut berbunyi krukā€¦kruk..kruk

(+) Tak selesa ketika solat sebab sakit sendi

(+) Nak bangun perlu ambik masa, perlu regang regangkan sendi dulu

(+) Susah nak lena sebab sakit sendi

(+) Jalan terhenjut-henjut.

(+) Selalu rasa kebas kaki dan tangan.

(+) Susah angkat tangan sebab bahu rasa sengal-sengal.

(+) Sengal-sengal di bahagian sendi.

Bahaya sakit lutut adalah kos rawatan yang tinggi bila dah makin teruk menyebabkan sukar nak berjalan dan bergerak, ramai yang dah berkerusi roda. Sukar untuk dipulihkan sebab dah makin teruk.

Hits: 21