Cara Memulakan Bisnes Makanan Online Dari Rumah Waktu PKP

Waktu PKP ni ramai yang terjejas jadi hendak tidak hendak mesti cuba cari kaedah alternatif untuk support pendapatan keluarga. Bagi yang belum pernah berniaga tentu desakan yang dirasakan agak susah nak ke depan. Namun dengan niaga makanan kena cuba cara yang betul supaya pelanggan ramai yang suka dengan khidmat dan masakan kita. Semua orang perlukan makanan. Tidak dinafikan. Pelanggan untuk bisnes makanan sentiasa ada. In shaa Allah. Jadi bagaimana nak mula.

Pilih bisnes makan apa yang modal rendah. Tak payah sampai buka restoran. Satu hal pulak. Mula pun dari rumah ok dah.

Nak jual makanan apa ikutlah apa kemahiran yang ada. Contohnya biasa masak kueyteow telur banjir campur kerang ataupun mee goreng udang dan sebagainya. Masakan yang simple tapi spesel dan tak perlu nak jual pelbagai sangat. Tumpu pada satu hingga 3 jenis tapi biarlah spesel (ada xtra ingredient) untuk buat pelanggan meleleh.

Tentukan kaedah jualan dan jalankan operasi pada waktu yang tepat. Masak dan jual tak kena waktu silap-silap bisnes boleh tutup/bangkrap awal.

Pilih material dan cara pembungkusan yang paling sesuai bagi tujuan delivery takdelah pelanggan komplen bila makanan sampai ke tangan mereka.

Penentuan kos jualan makanan. Tanpa research yang betul nanti penat tak berlagu. Hasil tak cukup cover kos operasi apalagi nak beri pulangan keuntungan. Hidup pulak rasa tak berbaloi.

Ketahui cara pemasaran yang berkesan. Masak sedap mana tapi orang tak tahu tak boleh juga. Jika tahu nak buat iklan baru betul power marketing tu. Paling kurang kumpul dulu 100 pelanggan.

Mesti nak tahu cara kumpul pelanggan dalam satu grup Whatsapp supaya boleh follow up dan buat repeat order. Tak tahu kumpul pelanggan jenuh asyik nak buat marketing je sampai nak masak pun tak sempat.

Kenal diri adakah anda suka memasak atau jenis yang malas memasak supaya boleh boleh keputusan lebih awal. Jangan libatkan diri jika tak minat masak unless anda jadi runner dan cari partner yang boleh masak.

Jika cukup syarat dah boleh mula fikir untuk hidupkan api dan panaskan dapur untuk mulakan bisnes makanan dari sekarang.

Anda suka makanan western seperti spaghetti bolognese, aglio olio beef, carbonara dan sheperd pie?

Jika anda suka pasti nak tahu resepinya kan.

Dapatkan resepi spaghetti bolognese, aglio olio beef, carbonara dan sheperd pie sekarang!

Hits: 7

Contoh Skrip Ayat Closing Sale Untuk Produk Kosmetik Kecantikan

Contoh skrip ayat closing sale:

Salam Jutawan;

Terima kasih kerana berminat dengan produk XYZ.

Apa yang bakal anda dapat adalah:

1) Nama Produk #1

Produk ini membantu memutihkan kulit anda dalam masa kurang 7 hari tanpa perlu berlindung daripada panas matahari.

2) Nama Produk #2

Selepas memutihkan kulit, guna produk #2 untuk mencerahkan kulit. Cara menggunakannya adalah sapu krim mencerahkan kulit ini sebelum tidur.

3) Nama Produk #3

Untuk mendapatkan kulit yang gebu dan selembut bayi, sapukan produk #3 setiap kali sebelum keluar rumah.

Berminat?

Harga produk XYZ ini adalah..

–> HANYA RM97 SAHAJA!

>Jaminan Pulangan Wang<<

Jika anda tidak berpuas hati selepas menggunakan produk XYZ dan mahu wang anda dikembali, datang kepada kami dan kami pulangkan wang anda 100% tanpa kompromi!!

–> Tunggu dulu!

Sebelum anda membuat pembayaran, kami ada tawaran istimewa buat anda..

>PERCUMA 1 botol ubat membuang kulit mati<<

Untuk setiap pembelian produk XYZ, kami berikan 1 botol ubat membuang kulit mati yang bernilai RM25 ini secara PERCUMA!
==
TEMPAH SEKARANG!
==
Harga asal produk XYZ adalah RM97.

Promosi hari ini..

–> HANYA RM79 SAHAJA!

Tempah SEKARANG –> Whatsapp produk XYZ ke 012-3456789

PS: Promosi harga RM79 SAH sehingga jam 11:59 malam ini sahaja!

Skrip #4 adalah skrip Closing.

Iaitu, skrip untuk mengunci jualan di Facebook.

Apabila ada pelanggan yang berminat dengan produk kita, dan meminta untuk PM mereka, kita boleh berikan skrip Closing ini untuk menghasilkan jualan.

Sekiranya terdapat respon pelanggan hasil dari promosi anda, formula closing yang kita boleh gunakan adalah:

Tajuk yang menarik/menyelesaikan masalah
Tulis 1 kelebihan utama produk
Beritahu produk ini percuma
Call-to-Action
Penegasan

Hits: 8