Buat Headline Padu Untuk Ayat Promote Produk dan Roketkan Bisnes Anda

Dalam dunia pengiklanan, headline adalah satu elemen yang sangat penting.

Tanpa headline yang kuat, orang tak akan berhenti untuk membaca iklan kita. Sia sia segala yang kita tulis dalam copywriting kalau headline kita tak bagus.

Sebenarnya, headline ni merupakan 80% daripada keberkesanan iklan kata David Ogilvy iaitu seorang legenda marketing.

Langkah seterusnya apabila dah buat headline, anda perlu test kepada market.

Mula kan buat split test headline terhadap iklan dan setiap hari lancarkan lah 10 iklan yang kita test untuk melihat iklan mana yang paling menarik minat prospek.

Jika kita nak berniaga, kita mesti beriklan. Dan jika kita nak beriklan, kita mesti agresif dengan pengiklanan kita.

Sebab itulah kita kena test, test dan test iklan kita. Dan test yang paling mudah untuk dilakukan ialah test dengan menukar headline.

Dalam beriklan, bila perlu tukar apa-apa elemen dalam iklan, cuba dan cuba tukar 2 benda iaitu headline dan introduction.

Cuba buat 100 headline kerana bila nak test iklan nanti, anda tak perlu tergaru garu nak cari headline. Nak buat headline ni bukan mudah sebab tu kita kena jadikan kerja membina headline ni sebagai satu agenda.

Bila kita dah siap 100 headline, in shaa Allah keperluan pengiklanan kita untuk masa depan mendatang sudah selesai.

Ada headline yang kita guna, ada yang tak dan ada headline yang kita guna berkali kali bergantung kepada keberkesanan. Dan bagi headline yang kita dah detect berkesan kita guna berkali kali ni dalam banyak keadaan kita akan edit sikit-sikit supaya lebih bersesuaian dengan keadaan.

Siap sedialah dengan 100 koleksi headline sila gunakan dalam iklan secepat mungkin, jangan biarkan dia terperap begitu saja tanpa digunakan sebab rakan2 dah berusaha keras untuk siapkan headline tu.

Jangan ingat bila sekali buat posting iklan kira dah menjadi ya.

Bila berbisnes kena mengiklan. Bila mengiklan kena agresif. Sebelum boleh agresif kita kena test mana senjata yang tajam. Tajam senjata 80% terletak pada headline. Buat split test sehingga jumpa senjata tajam tu dan gunakan berulangkali.

Targetlah untuk mampukan diri anda untuk post iklan setiap hari/jam/minit guna senjata yang tajam tu.

Kalau senjata tu dah tajam, jangan pula run iklan hanya sekali sehari , rugilah senjata tajam disimpan dalam almari. Senjata tajam mesti dibawa berperang.

Binalah funnel supaya boleh menerima limpahan leads yang banyak hasilkan jualan dari posting iklan tu.

Jangan risau kalau hari ni belum ada result yang gempak lagi, jangan tengok posting orang kat fb. Diorang semua tu banyak yang propa aje, parcel belum pos pun diambil gambar supaya orang ingat dia berjaya.

Anyway kalau parcel dia sikit atau banyak pun, ia tak mengubah situasi kita. Kita still kena usaha keras untuk ubah nasih diri. Teruskan usaha tanpa jemu.

Buat sampai jadi.

Sebelum tu hasilkan 100 headline dulu sebagai persediaan peluru nak pergi berperang dengan ayat iklan promosi yang power. Kemudian design funnel yang menguntungkan supaya boleh menerima 8limpahan leads yang banyak hasilkan jualan dari posting iklan tu.

Hits: 1503

Anda belum berjaya jual online? Ini kisah Rashid bergelut dengan storytelling biskut kuih raya

Ngantuknya …

Rasanya ni ntah kali yang ke berapa puluh kali Rashid menguap. Ingatkan malam tadi lepas terawih nak stay up sambung keje tapi dah telelap la pulak.

Ni bangun sahur awal sket hari ni ingat nak sambung keje semalam tak abis2 lagi tapi efeknya berat mata ngantuk macam orang tak cukup tidur.

Gitulah hari2 Rashid cuba berazam sungguh-sungguh nak jual kuih raya katanya nak ubah sikit rutin dari tahun lepas yang sibuk. Tahun bila PKP ni ada masa skit luang masa nak cuba promot kuih raya hihi …

Cuma satu je masalah Rashid ni rupanya.

Idea tak timbul2 sejak minggu lepas. Modal dah ada sebab tu stok pun dah standby. Tapi sebelum ni pun macam2 idea timbul, stok dia macm tu jugak.

Tu dia bertimbun kat ruang tamu dah jadi macam warehouse pulak.

Tu la dulu tak nak join seminar. Pelbagai alasan katanya.

Mahal la.

Jauh la.

Ala marketing ni kacang ja. tup tup Rashid tengah stuck sekarang ni.

Mula2 stuck bab PKP. Lepas tu stuck buat posting FB takde orang like, komen dan share langsung. La ni stok kuih raya dia stuck kat ruang tamu. Last2 ni otak dia pulak stuck sebab idea kering tak tau nak buat posting apa.

Lagi pun tau dah kalau Rashid buat posting macam dolu2 pun gerenti takde engagement krik krik sebab tu dia tau buat la apa pun posting stail biasa2 macam mencurah air di daun keladi huhu

SEKARANG RASHID BETUL2 STUCK…..CHECKMATE

Bini Rashid pun tak boleh tolong. Dia cuma surirumah je. Marketing apa pun tak tau. ZERO.

Nyesal betul. Getus Rashid dalam hati. Time PKP ni mana nak attend kursus dan seminar lagi dah silap2 polis tahan kena denda RM1k lagi.

Bestnya kalau ada copy paste je kempen promosi pasang siap takyah pening2 kepala dah nak fikir-fikir naik kusut rambut naik tocang dah la tak boleh gunting rambut lagi sekarang nih. Naik meroyan jadinya Rashid.

Kebetulan masa Rashid tengah blur blur tu lalu satu posting macam kena kat batang hidung je.

Eh .. aku ingat dah unfriend mamat nih macam mana dia punya iklan boleh appear kat sini? marah Rashid.

Tapi kira hebat la cenggini sebab friend kepada friend kepada friend dia dah komen, like dan share sampai tak boleh menahan posting ni dah jadi viral macam Covid-19 gamaknya, puji Rashid dah mula sejuk reda dari marah yang tadi.

Rashid pun mula baca iklan tu, bunyi dia macam ni …

“Korang tahu tak sebab apa korang iklan dekat Facebook korang lepas tu krik krik?

Sebab direct sales! Direct sales orang tak suka!

Sapa nak tengok iklan? Memang tak lah.. Kecuali letak orang lawa gadis cun Korea kulit cerah baru masuk Islam pakai tudung. Huh .. meletop satu Nusantara, Malaysia, Indonesia …tak gitu?

Orang lagi suka baca kisah-kisah hal orang ni. Barulah layan, syok dan stim nak like, komen dan share sampai tunggang tebalik smartfon kat tangan.

Ayam goreng pun boleh jadi arang bila dah mabuk mengomen sebab tak sempat nak angkat ayam.

Masalahnya, macam mana nak buat cerita hal orang dan digabungkan dengan iklan?

Tak perlu susah payah nak pikir benda ni semua sampai boleh darah tinggi.

Korang guna sajalah template storytelling yang siap sedia dengan cerita dan ayat jualan dalam tu.

Nak tau lebih-lebih, korang tengok dan baca semua template storytelling tu ye. Macam tu la bunyi iklan yang makan dalam tu.

Kesimpulannya, Rashid lepas baca tu terus insaf dan tak mau tangguh2 lagi atau raya nanti dia kena perabih semua stok kuih raya tu sebab takde tamu nak datang sape nak makan pasal PKP pasti bersambung lagi!

Baca: Template Storytelling Berkesan Hasilkan Ayat Iklan Yang Menarik Perhatian!

Hits: 197

Story selling cara iklan jual biskut kuih raya di FB dan IG yang laku keras

Macamana cara nak iklan promosi jual musim raya ni?

Bila tiba nak raya ni yang pastinya semua nak berbelanja ikut keperluan menyambut bulan Syawal yang ditunggu-tunggu.

Bagi yang nampak peluang pula inilah masanya kita cuba nasib dalam menyediakan keperluan orang yang sangat memerlukan. Walaupun akhirnya kita akan fikir untung rugi dan samada pelanggan yang telah mendapatkan khidmat itu berpuashati sepenohnya. Itulah kepuasan namanya. bagi pihak peniaga.

Memandangkan ramai yang bekerja adalah sangat sibuk jadi mereka memerlukan bekalan untuk raya yang siap sedia untuk digunakan dan dibeli.

Jadi sebenarnya amat mulia usaha peniaga yang menyediakan biskut dan kuih raya nagi keperluan orang lain yang amat memerlukan.

Cumanya disini samada niat itu dapat disampaikan atau tidak kepada pelanggan online.

Bagi yang menjual kepada kawan-kawan setempat mungkin mudah sebab kawan yang kita kenal dan  boleh juga jual secara offline.

Bagi yang masih terkial-kial nak niaga online dan cuba sampaikan jualan di FB namun belum dapat pelanggan disini dikongsikan tips percuma agar pelanggan boleh dapatkan biskut kuih raya dari anda.

Apa yang boleh korang buat ialah promosikan kuih raya dengan cara storyselling sebabnya kalau boleh biarla menjual tapi jangan nampak sangat menjualnya tu.

Teknik yang betul adalah sangat penting untuk bagaimana nak dapat respon dari kawan FB sebab ramai yang suka menjual di FB tapi respon yang asyik dapat ialah krik…krik…krik. Elakkan posting hardsell. Sebaiknya posting softsell. Terbaeknya jika mampu korang buat posting storyselling.

Kalau nak lihat contoh nak copy boleh baca contoh posting kat bawah nie …

Ni yang buat aku marah ni!

Punya lah setiap bulan wife aku ajak pergi Terengganu, dekat sini ada punya lah kami tak perasan!

Kalau macam ni, hari-hari pun boleh datang.

Brader ni berseloroh dengan kami. Ingatkan apa lah brader ni nak marah.

Mana taknya, wife brader ni suka makan keropok lekor lah, keropok ikan lah, Satar lah tapi suka original dari Terengganu.

Sedap katanya.

Dari merajuk dan masam muka, pergi jugaklah semata-mata nak makan sebulan sekali dekat Terengganu tu.

Lepas cuba Keropok Lekor dari Rara Lekor kat Bandar Baru Bangi ni, wife brader tu dah jadi pelanggan setia kami disini. Tak perlu dah ke Terengganu. Jimat duit minyak dan tol.

Mana taknya, rasa 100% asli bahan dari Terengganu cuma dibuat dan diuli homemade sahaja di Bangi. Keropok lekor cukup lembut dan cukup rasa mewah dengan isi ikannya.

Dicecah pulak dengan sos yang manis pedas pedas buatan sendiri. Memang tak cukuplah kalau beli sebungkus.

Yang tinggal di Lembah Klang ni dan nak ke Terengganu semata-mata nak makan keropok lekor asli, lebih baik singgah je di Rara lekor.

Ini antara yang ada di Rara Lekor dan harganya:

1. Keropok lekor goreng dan rebus vakum RM8 sebungkus

2. Keropok lekor goreng cheese RM12 sebungkus

3. Keropok keping ikan tamban RM15 sebungkus

4. Sos keropok lekor RM5 sebotol

5. Popia satar RM8 sebekas

6. Ketupat palas RM6 sebekas

7. Kuih ropa RM7 sebekas

Kami beroperasi di Lot 1469, Jalan Tok Pawang, Kampung Teras Jernang, Bandar Baru Bangi, 43650 selangor. Boleh waze korang untuk mudah datang.

Atau

Whatsapp/call untuk nak tanya, beli atau booking: www.wasap.my/60163149769

Kami beroperasi setiap hari dari jam 9 pagi sampai 7 malam sahaja.

Boleh tengok dan follow sosial media kami:
Instagram : @raralekor
Facebook Page: rara lekor

Mengapa susah-susah nak ke Terengganu semata-mata untuk menikmati keropok lekor asli? Rara Lekor di Bangi kan ada.

Oh ya, Ejen Rara Lekor juga diperlukan dan ianya terhad ya. Mudah untuk jual sebab sekali rasa pasti beli lagi.

Sumber : Koleksi Template Copywriting The Storytelling

Perhatikan ayat nak iklan keropok lekor tu memang sempoi, poyo dan bersahaja. Tak nampak macam nak iklan pun tapi lebih macam nak share story je kan. Jadi teknik macam ni la yang korang kena mahir dan kuasai sampai pandai sehingga boleh update status secara spontan tanpa rasa di paksa paksa.

Walauapapun tekniknya, kita mesti ingat yang paling penting bagaimana nak buat iklan yang boleh menarik perhatian orang. Kita mesti tahu bagaimana nak sampaikan mesej dengan jelas dan tuju pada emosi yang tepat. Untuk itu wajib kita kuasai ilmu copywriting storyselling untuk buat jualan pada musim raya.

Hits: 2050