Susah Jual Sebab Tak Nampak Nilai

Sharing is caring

Antara perkara yang menjadi kerisauan para seller adalah closing. Rasa macam susah jual lah. Selalunya bila nak closing terutama closing melalui whatsapp atau telefon akan ada banyak pertanyaan dan proses memujuk amat mencabar. Masa yang diambil untuk closing juga amat lama. Ini belum cerita memujuk setiap bantahan prospek. Kenapa ini berlaku? Ini kerana prospek tidak … Read more

5 Ciri Copywriting Jualan

Sharing is caring

Pelanggan-pelanggan online sekarang sudah celik copywriting. Mereka boleh kesan samada copywriting yang kita hasilkan hanya menjual atau berkongsi sesuatu yang berNILAI? Sebenarnya samada copywriting kita itu menjual atau tidak mereka tak kisah pun. Jika kontennya menarik, bermanfaat, mereka tetap akan membacanya. Cuma behaviour pelanggan/pembaca sekarang ini, mereka sedikit memilih untuk membeli. Mereka akan membeli bila … Read more

Status Facebook Yang Banyak di Like

Sharing is caring

Nak tulis apa di Facebook? Bagi yang berbisnes – Copywriting vs Story selling vs Personal branding. Mana-mana pun ok. Takde betul atau yang salah. Dia boleh jadi iklan softsell, iklan hardsell sebab nak menjual atau just sharing tips secara santai. Semuanya tentang konten. Apa konten yang senang hati kita nak kongsi – itu lebih mudah. … Read more

Iklan Story Selling Tak Semestinya Panjang

Sharing is caring

Tak semestinya. Yang penting bukan panjang pendek tapi mesej sampai ke hati. Ada je iklan story selling yang ditulis pendek. Apa yang penting ada isu yang ada kaitan dengan prospek. “Ada contoh ayat tak?” Nak contoh ya…. ===== Time-time PKP ni malas betul nak keluar. Perut lapar giler ni. Kalau ada orang hantar nasi kan … Read more

7 Langkah Belajar Buat Copywriting Yang Boleh Tembus Emosi Pelanggan

Sharing is caring

Nak belajar buat copywriting tak boleh nak straight forward macam dulu-dulu. Tambah-tambah time mencabar macam sekarang ni. Prospek / pembaca kita sangat bijak dan sangat memilih. Kalau copywriting kita tu setakat tonjolkan faedah-faedah produk je memang tak akan dapat tembus emosi mereka. Ianya sangat penting untuk mesej jualan kita tembusi emosi prospek. Ini kerana manusia … Read more

4 Strategi Jual Produk Mahal

Sharing is caring

Kadang tu rasa bengang jugak bila prospek kata produk kita mahal. Sape tak terasa hati kan. Siap banding-banding dengan harga kita dengan harga seller lain. Gaiisss… tenang. Macam ni… prospek tak akan kata mahal bila: 1) Prospek nampak NILAI produk kita. NILAI bukan bererti berapa harga tetapi apa NILAI tambah yang ia akan dapat. Ia … Read more

Laptop Untuk Pdpr

Sharing is caring

Ramai yang salah faham kononnya bila beli laptop baru performance mesti tiptop. Sebenarnya yang lebih penting adalah spesifikasi laptop itu sendiri walaupun laptop tu adalah refurbished. Ada yang terbeli laptop baru yang murah tapi performance amat mengecewakan. Mereka lebih lihat harga dan nak beli yang baru. Ini satu kesilapan. Itulah sebabnya kalau pergi kedai nak … Read more

Introvert Tapi Nak Berniaga

Sharing is caring

Orang introvert selalu di salah anggap sebagai sombong, berlagak, pendiam dan tak nampak masa depan. Itu belum lagi di tambah dengan penampilan dan susuk tubuh dan lain-lain faktor negatif. Namun rezeki adalah milik Allah swt dan bukan kehendak manusia untuk buat keputusan. Takde sebab mengapa introvert tak boleh berniaga tapi sebelum tu macamana nak kenal … Read more

Bantuan PKP 3.0

Sharing is caring

Korang perasan tak banyak orang yang terkesan dari kejadian pkp ni. Antara orang yang terkesan adalah yang telah dibuang kerja kerana bidang pekerjaan mereka langsung tidak boleh beroperasi sebagai contoh juruterbang dimana kadar penerbangan sangat berkurangan. Orang lain yang terkesan adalah peniaga kecil. Tapi adakah korang perasan jugak walaupun antara yang terkesan ini juga ada … Read more

Menulis Online Dapatkan Bayaran

Sharing is caring

Tahu tak korang boleh menulis online untuk dapatkan bayaran. Tapi tak ramai yang suka menulis kan. Iyalah dah jenuh belajar dari darjah satu asyik menulis. Lepas tu dah tua-tua ni nak ada masa nak tulis jugak ke. Huhu… buang tabiat ke apa. Sebenarnya ramai je yang menulis online ni. Tak caya ke. Tengok je punya … Read more

Kesan Ekonomi Akibat Covid 19

Sharing is caring

Aku bukan pakar ekonomi nak buat analisa kesan ekonomi akibat covid 19 ni. Tapi sebagai manusia biasa kita selalu perhatikan dan nampak sesuatu di sebalik kejadian yang sedang berlaku ni. Tak tahu la korang nampak apa dan macamana cuma aku nak beritahu apa yang aku nampak je. Selebihnya korang fikirlah dan buat penyelidikan masing-masing. Apa … Read more