4 Jenis Perniagaan Kalis Gawat Yang Boleh Di Jalankan Sepanjang Musim PKP

Pagi-pagi terdengar siaran motivasi pagi IKIM tu terdetik nak kongsikan kat sini bagi panduan mereka yang perlukan pandangan dan halwa telinga agar boleh dimanfaatkan dalam kehidupan. Tak rugi kan menyampaikan kerana ilmu ni boleh berkembang pahalanya jika terus disampaikan apalgi jika di amalkan.

Antara yang dikongsikan ialah jenis perniagaan yang boleh dijalankan kerana secara alami perniagaan ini kalis ekonomi kerana ianya sangat diperlukan walau dalam apa jua keadaan pun. Dalam keadaan sekarang banyak jenis perniagaan yang tidak boleh dijalankan kerana sekatan pergerakan sebagai contoh bisnes pelancungan, travel, perhotelan, homestay, umrah dan lain-lain melainkan jika perniagaan ini boleh di onlinekan baru boleh adjust kepada situasi semasa.

Jenis perniagaan tersebut adalah yang berasaskan:

Makanan

Makanan adalah satu keperluan. Manusia perlu hidup untuk makan. jadi bisnes makanan adalah satu pilihan yang baik jika bisnes anda sekarang tidak boleh dijalankan. Sebagai contoh, bisnes umrah sekiranya anda masih simpan database pelanggan umrah, produk sesuai untuk anda promot ialah produk berkaitan seperti kurma, makanan sunnah dan pelbagai lagi yang difikirkan sesuai.

Pendidikan

Sekolah ditutup bagitu juga dengan pusat tuisyen. Namun dengan perkembangan teknologi kelas online pembelajaran akademik tiba-tiba naik macam cendawan tumbuh. Tuisyen samada pusat tuisyen atau tuisyen peribadi juga berlumba-lumba menganjurkan kelas online. Tahu tak kalau sebelum ini murid yang join mungkin yang terdekat dengan pusat tuisyen tetapi dengan adanya kelas online ni murid yang melanggan mungkin berada di seluruh Malaysia! Malah bukan kelas online untuk murid-murid sahaja tetapi untuk dewasa juga dengan pilihan pembelajaran yang pelbagai yang bukan akademik juga mendapat sambutan.

Kesihatan

Bidang kesihatan pasti menjadi keutamaan apalagi sewaktu wabak Covid-19. Paling basic sewaktu begini bagi yang peka akan mencari vaksin influenza untuk anak-anak khasnya bagi menguatkan imuniti dan melindungi yang tersayang. Kedua paling basic ialah dengan melengkapkan keperluan suplemen keluarga dengan Vitamin C. Begitu juga dengan suplemen laion yang boleh menguatkan imuniti dan sekaligus menolak sebarang kesan jangkitan makhluk halus berbahaya.

Perkhidmatan

Banyak jenis perkhidmatan yang relevan waktu ini ialah penyenggaraan, pembaikian atau maintenance. Tak kisah samada berkaitan pembaikian kereta, aircond, peti ais dan macam-macam lagi. Begitu juga perkhidmatan yang bukan penyenggaraan juga sangat diperlukan. Contohnya bila semua duduk dirumah perniagaan perlu dijalankan secara online jagi permintaan untuk membangunkan website, blog dan e-commerce menjadi satu keutamaan.

Ini adalah sebahagian yang sempat saya dengar dan selebihnya saya tambah sedikit tips bagi menjelaskan lagi situasi agar lebih mudah hadam. Nanti saya akan share lagi jika jumpa atau terdengar tips yang baru.

In shaa Allah.

Hits: 31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge