tips

8 tips bagaimana wanita ini melawan perasaan depresi sehingga berjaya keluar dari ‘gua’

Sharing is caring

Bagi korang yang stuck dengan depresi dan tak tahu macamana nak move on, ini ada 8 tips yang dikongsikan:

  1. Saya amalkan istighfar sepanjang masa. Kebergantungan pada Allah kena kuat.
  2. Saya cuba aroma terapi dengan Young Living essential oil (EO). Ada masa, walaupun sudah makan ubat tapi saya masih sukar untuk tidur. Jadi saya calitkan saja sedikit EO di bantal.
  3. Saya mula kurangkan makan benda yang manis, fast food dan lain-lain.
  4. Petang-petang riadah dengan anak-anak (lebih kurang bersenam).
  5. Mula wujudkan hobi sebagai terapi (sebelum ni hobi pun tak ada sebab terlalu sibuk risau macam-macam).
  6. Bergaul dengan orang. Satu tahap saya pernah rasa terlalu takut nak berjumpa dengan orang. Jiran datang ketuk pintu, saya lari masuk bilik. Pada awal pengalaman ambil job wedding photography, saya kena panic attack sebab macam terkejut ramai sangat orang, muzik kuat. Rasa nak pitam, nak muntah, mata pun dah naik juling, semua ada.
  7. Job-job seterusnya pun saya masih kena panic attack tapi jangan risau, ianya akan berkurang.
  8. Akhir sekali, paling penting, UNFOLLOW semua yang bawa perkara negatif. Kita nak positif kena buang semua perkara yang tak baik. Kalau perlu unfriend, left group, delete account, buat saja. Bukan nak putus silaturahim pun. Jangan sampai dekat luar pun tak tegur.
  9. Muka mesti sentiasa senyum.
Baca:  Telefon PERCUMA YES 4G Untuk Anak-anak Keluarga B40

Sebab itu jangan pernah anggap depression ini sebagai perkara yang remeh.

Baca lanjut di: SAYS

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH FORMAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 12

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge