Apa nak buat jika saya nak mula bisnes di tahun 2020?

Awas!!!

Kita bukan lagi dalam zon permainan.

Ini hanyalah untuk orang-orang yang benar-benar serius untuk membina bisnes dan perniagaan pada tahun 2020.

Jika andalah orangnya … teruskan membaca.

Ada peraturan UTAMA jika anda nak mula bisnes.

Antara peraturannya – jual beberapa barang.

Anda tahu bagaimana nak membuat keuntungan secara berniaga?

Anda mesti menjual barangan atau servis.

Nak jual barangan mesti ada bekalan stok yang murah untuk dapat untung.

Banyak orang yang masih buat-buat tak faham.

Kononnya mereka “berkata” mereka mahu membina perniagaan yang berjaya tetapi mereka belum mempunyai apa-apa untuk dijual.

Mereka “berkata” mereka mahu berhenti kerja mereka namun mereka belum mempunyai senarai future prospects.

Mereka “berkata” banyak benda. Tetapi TIDAK membuat apa-apa tindakan pun.

Saya lebih suka buat tindakan dari cakap banyak.

Jika anda menyediakan servis atau produk terbaik, sejujurnya akan ada sekumpulan orang-orang yang tidak sabar membeli semua produk anda.

Buat senarai semak.

Buat tindakan ikut senarai.

Lakukannya dalam tempoh 24 jam akan datang.

Sediakan beberapa ayat jualan dengan cepat dan update status ke facebook anda.

Jadikan ia satu tawaran masa yang terhad.

Buka jualan untuk 48 jam.

Letakkan had masa.

Selagi anda telah mendapat “lubuk” baik untuk tawaran anda, anda akan mempunyai jualan berulang.

Letak harga jualan.

Cuba jual sesuatu.

Hentikan berpusing-pusing scroll down di FB tanpa tujuan.

Jangan asyik membuat analisis itu dan ini bagai tapi tak mula apa-apa.

Berhenti menunggu sehingga anda rasa bersedia.

Keluarkan produk cepat dan buat pelancaran untuk satu tawaran masa yang terhad.

Dapatkan jualan!

Tak tahu macamana nak buat jualan apa?

Apakata mula dengan cuba klik klik di sini untuk dapatkan info tentang bisnes dulu.

Cari maklumat dulu sebabnya kena buat tapisan diri sendiri untuk buat yang mana sesuai atau buat apa yang kita minat dulu.

Bila dah mula baru sikit demi sikit kita akan tahu kelebihan dan kekurangan diri. Masa tu baru tahu apa yang sesuai.

Sebenarnya seiring dengan masa kita akan tahu apa yang sesuai untuk masa itu. Ianya kemudian akan berubah ikut masa dan ilmu pengetahuan yang kita ada dari masa ke semasa.

Sebagai contoh paling relevan ialah ikon jutawan internet Irfan Khairi bermula dengan belajar setup laman web dan rekacipta grafik.

Mula-mula ambil upah servis je kemudian buat untuk diri sendiri dan mula jual peta Malaysia untuk pasaran seluruh dunia kepada bakal pelancong yang berminat melawat negara kita. Borong peta Malaysia dan jual secara online.

Setelah berjaya mencapai jualan sejuta RM dari jualan online dan beri servis, tulis buku pula, beri ceramah, buat coaching mengajar bisnes online secara freelance.

Setakat ini yang diketahui sedang offer kursus bisnes online sebagai pensyarah OUM sambil itu buat dan anjur kursus di luar negara dan punya pejabat di Dubai sambil borong dan jual kurma dan abaya.

Endless.

Step sentiasa berkembang ikut perkembangan semasa tapi bukan macam sesetengah peniaga yang melompat dari satu bisnes ke satu bisnes tapi takde lonjakan atau impak kemajuan.

Jadi anda nak tahu nak bisnes apa? Pilih dan mula je dulu dengan apa yang di tangan atau apa yang anda suka. Lepas tu baru anda akan tahu sendiri nak ke mana hala tuju bisnes tu.

Tips explore bisnes online;

  • Jual produk di Lazada dan Shopee
  • Tulis buku dan jual
  • Tulis blog tampal iklan, jual barang dan servis
  • Beri servis online dan offline
  • Tulis review jual produk dan servis di media sosial
  • Borong produk dan jual
  • Buat komisen jual produk orang lain (affiliate)
  • Main saham
  • Bakeri mula dari rumah dan jual
  • Macam-macam lagi ada ikut minat masing-masing.

Siapa ada idea lagi boleh tambah kat ruangan komen untuk bantu kawan-kawan yang nak tambah pendapatan.

Siapa ada idea lagi boleh tambah kat ruangan komen untuk bantu kawan-kawan yang nak tambah pendapatan.

Hits: 135

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge