bisnes internet

Ayat Softselling vs Ayat Hardselling yang mana satu lebih sesuai?

Sharing is caring

Softselling atau hardselling? Sebenarnya kedua-duanya sesuai hanya pada masa yang sesuai dan pada tempat yang tertentu.

Lain tempat lain caranya.

Baiklah apa itu softselling?

Softselling merupakan teknik menjual secara indirect maka apa tindakan-tindakan kita yang dibuat boleh dikatakan softselling?

Softselling ni lebih kepada memperkenalkan, rekomen, ulasan, gambar, cerita, case study dan bukan menjual secara terus. Ianya seakan memberi hint kepada prospek yang kita ada kepakaran tertentu atau produk tertentu yang boleh membantu prospek.

Mana boleh kita apply teknik softselling?

Tempat yang sesuai untuk kita jalankan softselling ini ialah di personal profile facebook dimana kita selalu berinteraksi dengan friends dan followers.

Maka apabila kita gunakan personal profile fb untuk promosi tiada orang yang akan terganggu dan marah dan kita boleh berinteraksi secara biasa dan pada masa yang sama buat promosi softselling.

Orang akan seronok membaca celoteh kita, cerita kita, komen gambar, kongsi cerita lucu dan pelbagai artikel/status yang kita post di personal profile. Apabila orang seronok maka ramai yang like dan komen jadi bertambahlah friends dan follower secara berterusan akan menaik.

Baca:  Cara memulakan bisnes online untuk tambah pendapatan

Inilah sebab mengapa digalakkan tidak menjual secara direct di personal profile. Anda digalakkan membina branding disini agar orang kenal dan percaya akan kredibiliti anda.

Tugas anda cuma memperkenalkan, rekomen, ulas kebaikan dan keburukan dan biar prospek yang menbuat keputusan. Inilah cara yang betul. Bukan menjual. Lain kan.

Menjual ialah menawarkan kepada orang agar membeli produk kita. Ianya lebih direct. Apa akan jadi apabila anda mula menjual di personal profile fb? Kawan akan menjauhkan diri. Tiada orang akan like post anda. Semua orang akan jadi silent reader. Bak kata krik krik krik lah akan jadinya.

Baiklah bila pula masa nak menjual dan dimana yang sesuai?

Dalam kebanyakan keadaan softselling adalah yang terbaik. Namun hardselling juga penting. Hardselling sesuai apabila anda buat iklan yang spesifik. Dimana anda dah tahu golongan tertentu yang disasarkan. Jadi ayat hardselling yang digunakan lebih direct dan menuju kepada sasaran.

Baca:  Konsep Ayat Promosi Yang Mesti Difahami Untuk Evergreenkan Bisnes Online

Selalunya iklan yang dijalankan samada berbayar atay tidak berbayar. Iklan-iklan yang direct ada tempat yang sesuai seperti di facebook fanpage dan facebook grup.

Malah sesetengah page atau grup ini memang dah pun terkenal dan menjadi lubuk syurga pembeli dan penjual. Jadi aktiviti disini dah macam pasar orang dah tahu masing-masing menjual. Jadi ditempat seperti ini tak perlu lah berbasi-basa lalu jual terus secara terang.

Jadi jika nak kira softselling lebih sesuai dari hardselling atau vice versa ianya tak tepat kerana berlainan platform tekniknya perlu sesuai samada softselling atau hardselling ikut kesesuaian.

Diharap anda boleh faham maksud yang nak disampaikan.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH AYAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 54

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge