kewangan tips

3 Teknik Langsai Hutang Pinjaman dalam Masa 5 Tahun

Sharing is caring

Majoritinya hutang pinjaman adalah hutang yang dibuat untuk membeli kereta dan rumah. Bagi sesetengah golongan, pinjaman untuk membeli kereta dan rumah adalah cukup mudah. Tanpa memikirkan masa hadapan, banyak orang membuat pinjaman untuk membeli kereta dan rumah. Dengan alasan, lagi cepat membuat pinjaman, lagi cepat hutang selesai.

Kesannya, ramai yang masih menanggung hutang sehingga mereka hampir pencen. Kerana hal sebegini boleh berlaku? Apa yang boleh kita simpulkan, banyak sebab yang boleh berlaku kenapa ramai orang masih menanggung hutang walaupun mereka sudah hampir dengan pencen. Di sini dicadangkan 3 cara hilangkan hutang pinjaman dalam masa 5 Tahun.

Teknik #1. Berjimat dengan kurangkan belanja, tambahkan pendapatan.

Cara paling ‘kuno’ tetapi masih berkesan sehingga ke hari ini. Setiap bulan, cuba potong sebanyak mungkin perbelanjaan yang tidak patut, untuk digantikan sebagai simpanan. Cuba kawal perbelanjaan supaya kita tidak berbelanja melebihi pendapatan. Lebihan daripada pendapatan ini, kita kumpul setiap bulan. Lihat berapa banyak yang kita dapat simpan dalam masa setahun. Jika dalam sebulan kita dapat menyimpan sebanyak RM500, dalam masa setahun, kita dapat menyimpan sebanyak RM6,000. Matlamat untuk menghilangkan hutang pinjaman semakin hampir untuk selesai.

Baca:  Kad raya untuk android percuma je

Teknik #2. Tambah pendapatan dengan membuat kerja sampingan.

Selain mengurangkan pendapatan, kita juga boleh membuat kerja-kerja sampingan untuk menambah pendapatan. Antara kerja-kerja sampingan yang boleh kita lakukan adalah membuat apa yang kita suka. Sebagai contoh, kita suka berniaga. Kita boleh sertai bisnes yang berkonsep offline atau online seperti affiliate dan dropship. Risiko kerugian agak rendah. Pendapatan yang tinggi jika kena dengan cara pemasaran dan jualannya.

Atau, kita suka memasak. Kita boleh terbitkan ebook atau video yang berkaitan dengan masakan. Kemudian kita jual secara online. Pendapatan jenis ini juga berisiko rendah.Kerana, kita tidak memerlukan modal yang tinggi untuk menulis ebook atau merakam video. Boleh juga memasak dan menghantar sendiri makanan kepada pelanggan setia yang tinggal di kawasan berhampiran taman perumahan.

Teknik #3. Masuk ke dalam pelaburan hartanah.

Cuba melabur wang simpanan yang kita kumpul ke dalam hartanah. Beli rumah lelong. Buat renovation, dan sewa kepada orang. Hasil sewaan, kita gunakan untuk membayar pinjaman rumah lelong dan simpan selebihnya untuk menjelaskan hutang pinjaman yang lain.
.
Begitulah serba ringkas peluang-peluang yang ada bagi anda yang ingin selesaikan hutang anda segera. MAHU kami bantu anda hilangkan hutang kereta dan rumah dalam masa 5 tahun dari sekarang? Kuasai cara sebenar bagaimana kisah benar menghilangkan hutang pinjaman dan hutang peribadi..

Baca:  Rahsia kaya dengan sedekah

Memperkenalkan..

Ebook berkesan. yang boleh membantu anda:

1) 123 cara untuk mula mengurangkan perbelanjaan dan mula menyimpan wang lebihan pendapatan sebanyak RM1000 sebulan.

2) Teknik mula melabur dalam hartanah dan menambah pendapatan dengan rumah lelong dan rumah sewa homestay.

3) 3 strategi berkesan – Langkah demi langkah bagaimana menghilangkan hutang pinjaman atau hutang peribadi dalam masa kurang 5 tahun dari sekarang!

Berminat? Lihat bonus yang ditawarkan di bawah ini.

10 Teknik Tuntut Hutang

9 Idea Jana Wang Tanpa Modal

10 Hobi Jana Duit

11 Cara Menjemput Rezeki Dengan Mudah

Bukan itu sahaja..

Jika anda tidak berpuas hati dengan ebook ini, anda boleh meminta pulangan wang 100% dalam masa 90 hari!
==
TEMPAH SEKARANG!
==

Untuk membeli membeli ebook ini, klik link seperti yang telah di nyatakan di atas.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH FORMAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 37

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge