Berniaga online guna blog cara promosi produk dengan mudah, pantas & betul

Contoh blog bisnes yang saya papar berikutnya ni adalah case study dari blog di mana saya adalah salah seorang pentadbirnya (admin). Barang yang di jual pula (kamera instant) merupakan barang kepunyaan seorang kawan.

Beliau minta bantuan saya untuk menjualnya. Dari penjualan ini hasilnya beliau beri saya sedikit komisen kerana mendapatkan buyer untuk kameranya. Ini adalah hanya salah satu fungsi blog dalam bisnes. Banyak lagi cara untuk anda menghasilkan wang dari blog dengan kata lain anda boleh berniaga online guna blog.

Saya akan terangkan step by step ciri-ciri yang ada dalam setiap aspek penjualan yang saya papar di bawah.

Gambar di atas saya tunjukkan 2 arrow. Pertama – tajuk post yang mengandungi keyword. Keywordnya adalah harga, jenis atau brand kamera dan keyword menarik perhatian ‘diskaun’ yang mampu menarik bakal pelanggan untuk klik. Arrow kedua menunjukkan deskripsi produk yang dijual. Bakal pelanggan mesti nak tahu ciri-ciri produk sebelum buat keputusan nak beli.

BACA:  Cara memulakan bisnes online untuk tambah pendapatan

 

Gambar di atas pula menegaskan tentang keyword yang diletakkan bersama gambar (tag gambar dengan keyword). Keyword yang digunakan adalah harga dan nama brand kamera. Nama brand kamera boleh dipelbagaikan supaya ianya menarik lebih banyak bakal pelanggan pelbagai ragam. Cara nak dapatkan yang paling mudah adalah dengan menggunakan Google.com sendiri. bagi yang mahir boleh juga guna Adword Keyword Tool. Teknik menyelitkan keyword-keyword ini di merata tempat dikenali sebagai teknik SEO. Jangan lupa letak no. telefon anda!

BACA:  6 cara promosi untuk mendapatkan ‘fans’ dan 'Like' untuk Facebook Page

 

Gambar ini pula saya nak tekankan dengan hanya menggunakan gambar anda mampu menarik pelanggan untuk melihat dan membeli. Khasnya jika anda menjual produk fizikal tetulah pelanggan nak lihat gambar produk. Letak sekurangnya 5 gambar berlainan untuk produk dan ianya mestilah di tag dengan keyword.

Gambar ini pula jika lihat arrow tu ia tunjukkan ‘tags’ bagi post ini. Sebelum ini saya tunjukkan gambar yang di tag dengan keyword. Kali ini lihat pula post iklan menjual kamera ini di tag dengan pelbagai keyword. Tujuannya bagi meningkatkan kebarangkalian bakal pelaggan yang pelbagai ragam dan citarasa dimana mereka mungkin menggunakan kata carian yang berlainan untuk mencari kamera yang sama untuk di beli.

BACA:  Alang-alang Promosi Produk Biar Ayat Iklan Power Berkesan Tarik Perhatian Pelanggan

Ada lagi banyak tips yang and boleh gunakan apabila berniaga online guna blog.

BILA RAMAI FOLLOWER IKUT, LEBIH RAMAI ORANG NAMPAK PRODUK ANDA DI FB!

NAK TARIK LEBIH RAMAI FOLLOWER AGAR LIKES DAN KOMEN POST PRODUK ANDA?

>> DOWNLOAD CONTOH AYAT POSTING PRODUK MENARIK PERHATIAN ORANG! <<

Jika anda berminat bolehlah belajar bisnes blogging dengan sifu yang betul.

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: