bina blog

Bila tak ada idea nak tulis blog

Sharing is caring

Momennya sudah tiba ha ha ha.

Aha momen bila idea tak kunjung tiba.

Sebab itu yang terbaek bila nak tulis blog ialah masa idea tiba-tiba pop up.

Jangan tunggu lama terus tulis on the spot.

Itulah cara menulis blog yang mudah tak hilang idea jika disimpan dalam kepala sahaja.

Idea menulis blog ni tak boleh dipaksa-paksa.

Jangan dijemput idea tapi bila ia datang teruslah layan menulis masa tu artikel korang memang confirm berjela.

Seeloknya nak tulis blog buatlah dalam bentuk cerita.

Pembacaan cerita lebih menarik dari teks yang serius atau skema sangat.

Seronok baca cerita sampai tak sedar blogger tu promote macam-macam kat celah-celah artikel tu.

.Bagi tak sabar tu mungkin dah keluar duit sana sini upah orang tuliskan blog.

Sekali idea lambat nak keluar tak semestinya tak keluar selamanya. So, elakkan kerap upah tapi cuba buat sendiri tulis blog.

Baca:  Bagaimana untuk menghasilkan wang daripada blog anda dengan program affiliate

Take it easy jangan tension teruskan baca sana sini, internet, surat khabar, tv ambil pengajarannya. Orang kata digest lepas tu churn out ayat sendiri untuk hasilkan artikel.

Blogger tak boleh malas fikir. Nanti blog nampak sangat terbiar.

Nak tulis artikel blog kena pastikan ada feel dan cerita berkaitan atau seakan pengalaman sendiri. Artikel sebeginilah yang akan orang baca.

Orang kata tulis dari hati. Inilah adalah faktor penting bila menulis apa artikel pun di mana-mana platform. Bukan nak menyeksa diri tapi sebenarnya lebih santai.

Bila menulis kerana terpaksa memanglah seksa dan kemudian bila takde pembaca kita rasa stress.

Dari pengalaman aku sendiri aku bila menulis memang ada dua keadaan.

Pertama masa tengah banyak idea yang itu memang flow baek punya dan kita rasa seronok menulis – itu dari hati.

Baca:  6 cara promosi untuk mendapatkan ‘fans’ dan 'Like' untuk Facebook Page

Kedua, ada juga ketika dah tunggu-tunggu idea tak muncul tiba, blog pun dah berabuk timbul rasa tak puashati dan geram aje sebab tak tau apa nak tulis. Time-time gini memang aku akan terpaksa merapu.

Fikir saje apa tajuk walaupun main hentam tapi aku akan tetap menail artikel yang penting penuh satu halaman. Tapi tu lah isi entah ke mana tapi cukup syarat jadi artikel. Dari jauh memang ok je tapi aku yang menulis sendiri je tahu apa disebaliknya.

Seeloknya tulis entri blog dengan artikel yang mantap akan menarik ramai pembaca  dan juga pendapatan tambahan in shaa Allah.

Jadi tak rugi kan tulis blog sendiri. Pasti berbaloi.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH AYAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 4

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge

7 Comments on “Bila tak ada idea nak tulis blog”

  • bila takde idea, try banyakkan membaca pulak

  • idea nak tulis blog ni kadang2 boleh hilang.. kna sentiasa berfikir caari idea..

  • raihanah; nak baca pun kena tunggu fikiran tenang dulu huhu

  • riangria; tu la tengah ada idea kena la tulis dulu. kalau dah hilang memang burn gitu

  • Kalau tulis dari hati dan dengan feel memang best.. dari tiada idea boleh mencurah2 ke ladang gandum

  • dedaun comel; nak kena fokus dari hati tu yang susah, selagi takdapat feel memang alamat berhabuk la blog tu

  • Bila takde idea nak tulis blog baca post lama-lama dulu mungkin dari post lama tu kita boleh re-post dengan tokok-tambah ikut keadaan semasa.