fotografi

Buat Anda Yang Hobinya Suka Ambil Gambar Ini Apa Yang Anda Patut Tahu Tentang Fotografi Stok

Sharing is caring

Fotografi stok merupakan kumpulan gambar yang diambil oleh ramai orang dari pelbagai sumber, dikelompokkan dan dilesenkan untuk tujuan penjualan. Daripada mengambil gambar baru setiap kali mereka memerlukan gambar, banyak orang menggunakan kaedah mendapatkan gambar-gambar menarik dari fotografi stok. Orang yang bekerja untuk majalah, sebagai seniman grafik, dan agensi pengiklanan kadang-kadang menggunakan gambar awam dan bukannya menyewa jurugambar dalam melaksanakan projek.

Nama alternatif untuk fotografi stock ialah perpustakaan gambar, arkib foto atau bank gambar. Biasanya, untuk menggunakan gambar-gambar ini, walaupun tersedia untuk umum, ada sedikit pengeras atau pembelian hak penggunaan yang disertakan dengan yuran kecil untuk menggunakan gambar-gambar tersebut. Kadang-kadang dengan meyertai keahlian membolehkan anda mempunyai akses ke kumpulan fotografi stock tertentu.

Menjimatkan masa dan wang, fotografi stok adalah kaedah terbaik untuk menambahbaik buletin, blog, iklan, brosur syarikat dan banyak lagi. Ia jelas lebih murah daripada meletakkan jurugambar sepenuh masa kepada kakitangan dan memerlukan lebih sedikit masa jika anda memerlukan gambar sesuatu yang spesifik. Berkali-kali, semudah menggunakan mesin pencari atau memeriksa e-mel.

Kadang-kadang hak dan penggunaan penuh tersedia untuk pembelian. Pada masa lain, hak penuh terhad. Dalam kes tersebut, jurugambar mungkin mengharuskan mereka menerima peratusan penjualan dan atau royalti penggunaan tertentu. Agensi biasanya menyimpan gambar pada fail dan merundingkan bayaran. Dengan teknologi dan akses mudah yang disediakan oleh internet, rundingan lebih cepat dan mudah.

Kos penggunaan gambar stok bergantung pada berapa lama gambar akan digunakan, lokasi gambar mana yang akan digunakan, jika jurugambar asal mahukan royalti dan kepada berapa orang foto itu akan diedarkan atau dilihat. Harga untuk fotografi stok boleh bermula dari satu dolar hingga dua ratus dolar.

Baca:  Belajar Fotografi Digital Kuasai Cara Baru Untuk Mengambil Gambar

Terdapat beberapa tetapan atau penentuan harga dengan cara yang berbeza. Fotografi stok bebas royalti membolehkan pembeli menggunakan gambar berkali-kali dalam pelbagai cara. Apabila anda membeli gambar bebas royalti, hanya ada caj sekali untuk penggunaan tanpa had. Apabila gambar yang anda beli mempunyai bahagian bebas royalti, agensi dapat menjual semula gambar tersebut kepada orang lain. Sekiranya gambar diuruskan hak, ada harga yang dirundingkan untuk setiap kali ia digunakan.

Kadang-kadang pembeli fotografi stok mungkin ingin mempunyai hak eksklusif untuk gambar tersebut. Sekiranya demikian, tidak ada orang lain yang dapat menggunakan gambar tersebut setelah hak eksklusif dibeli. Mungkin berharga ribuan dolar untuk membeli hak eksklusif kerana agensi yang mengendalikan penjualan harus memastikan bahawa mereka membuat penjualan yang menguntungkan. Sekiranya gambar akan menghasilkan lebih banyak wang kerana kerap di ulang beli antara warga maya, mereka akan kehilangan penjualan hak eksklusif.

Jurugambar stok kadangkala bekerja dengan agensi yang menghasilkan gambar untuk mereka sahaja. Subjek dan kategori yang berbeza mungkin memerlukan pelbagai jenis gambar yang berbeza juga. Kadang kala fotografer bekerja untuk beberapa agensi untuk menjual gambar mereka dengan bayaran tertentu. Mereka membuat plan perniagaan untuk mendapatkan royalti atau mereka menjual gambar mereka untuk hak penuh. Ini terbukti menjadi perniagaan besar bagi jurugambar di seluruh dunia.

Baca:  Tips Pencahayaan Untuk Fotografi

Fotografi stok bermula pada awal tahun 1920-an. Kemudiannya terus berkembang sebagai sebuah industri baru yang unik dan ada keistimewaannya sendiri pada tahun 1980-an. Galeri menyimpan beratus-ratus, bahkan ribuan gambar yang boleh dibeli. Rumah stok tumbuh di banyak tempat. Menjelang tahun 2000, fotografi stok dalam talian menjadi fotografi stok mikro, yang kami namakan arkib foto dalam talian. Syarikat seperti Shutterstock memberi anda peluang untuk membeli begitu banyak gambar dan apabila anda menggunakannya, anda boleh menambah kredit dengan bayaran yang lain. Foto yang diedarkan dalam talian biasanya lebih murah daripada gambar yang dijual dalam bentuk gambar di cetak.

Apabila anda mendaftar secara percuma di laman web seperti www.shutterstock.com membolehkan jurugambar stok memuat naik dan menjual gambar samada mereka ambil gambar dengan DSLR atau smartfon sekalipun asalkan dalam format dan resolusi yang dibenarkan. Ini adalah kaedah terbaik untuk memasarkan gambar dan menjana wang dengan fotografi. Anda juga boleh membeli gambar di laman web tersebut. Dengan semua laman web stok yang ada, anda mungkin akan mendapat gambar yang tidak pernah anda lihat sebelum ini.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH FORMAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 11

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge