Belajar Cara Bermain Saham Biarlah Dengan Teknik Yang Betul

Ramai yang bertanya kenapa cerita yang untung jer?

Kalau rugi macam mana?

Oklah, pertamanya bila kita nak berjaya kena utamakan yang positif dulu. Kemudian baru kita ambil tahu tentang apa sebab rugi. Ada beberapa sebab yang menyebabkan pelabur rugi.

Contohnya seperti berikut:

1 . Melabur tanpa ilmu. Main belasah jer beli mana-mana kaunter yang dirasakan boleh bawak untung. Akhirnya disebabkan salah pilih saham kaunter tersebut tak naik-naik.

2. Emosi – Nampak jer satu kaunter tu naik terus dikejarnya dan dibeli dengan harapan akan naik lagi. Rupanya lepas beli jatuh merudum.

3. Satu kaunter jer – Fokus semua duit pelaburan hanya pada satu kaunter. Kalau untung maka untung semua. Tapi kalau rugi semua rugi. Sepatutnya fokus kepada 5 kaunter. Yang untung boleh cover sket yang rugi tadi.

4. Main saham tanpa wang di tangan. Sebenarnya bila kita beli sesuatu saham, ia telah menjadi milik kita. Walaupun saham itu tiba-tiba jatuh, secara asas nampak kita rugi. Tapi selagi kita belum jual kita belum dikira rugi. Anda hanya perlu tunggu sahaja hingga saham itu naik semula dan menjualnya bila anda dah capai target price.

Tapi bagi golongan yang beli saham tanpa ada wang mereka harapkan saham yang dibeli akan naik dalam tempoh 3 hari (sebab saham yang kita beli hanya wajib bayar pada hari ketiga).

Tapi tiba-tiba tak naik, maka mereka perlu membayar kerugian tadi kepada pihak broker. Tapi jika kita ada duit, kita hanya perlu beli saham tu dan tunggu untuk dia naik semula. Jadi senang cerita nak melabur saham anda mesti menggunakan duit yang sememangnya anda niatkan untuk disimpan. Maka anda beli saham dan tak perlu nak monitor setiap hari. Bila naik anda jual dan dapat untung. Sebab tu mustahak anda belajar dari mereka yang berpengalaman. Dengan sedikit pelaburan untuk ILMU anda dapat selamatkan duit anda dari terbazir dan risiko kerugian.

Baca: Cara belajar main saham yang betul

Hits: 13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge