panduan fanpage

Cara buat newsletter di facebook page

Sharing is caring

Saya akan tunjukkan cara macamana nak link newsletter registration di fb page beserta dengan contoh agar anda nampak sendiri bagaimana proses ini berjalan. Untuk tidak membuang masa saya tunjukkan kedua-dua like gate dan juga opt in gate yang saya panggil ‘Double Trouble Gate’ untuk offer newsletter pada fanpage.

Klik link dibawah untuk lihat ‘Double Trouble Gate’ yang saya setup:

http://www.facebook.com/pages/Pemasaran-Fanpage-dan-Blog/144532402230216?sk=app_102068836552678

Sebelum itu perhatikan betul-betul bahawa anda akan perlu melalui step-step yang berikut untuk melihat keseluruhan struktur ‘Double Trouble Gate ini’:

1. Klik like landing page (Like Gate)

2. Setelah klik like, anda dapati bahawa anda akan dibawa ke squeeze page (Opt-in Gate)

3. Masukkan nama dan emel anda.

Setelah mendaftar nama dan emel anda akan diberi cara percuma untuk buat fanpage anda sendiri + tips newsletter pemasaran facebook yang agak komprehensif.

Anda boleh sesuaikan landing page dan squeeze page ini mengikut kesesuaian niche bisnes masing-masing. Tidak semestinya untuk IM sahaja. Sekiranya anda perlukan idea niche dengan pantas, sila dapatkan niche anda di bawah:

Baca:  Khasiat zaitun dan habbatus sauda jadikan kulit cantik dan sihat

Lubuk niche pantas –> http://bit.ly/RzyjXc

Terdapat banyak niche yang ditawarkan dan anda hanya pilih mana yang sesuai di hati. Kebanyakannya tidak perlu modal untuk anda bermula. PM saya jika anda perlukan bantuan bagi niche anda.

Sekiranya anda mengiklankan kempen anda dengan fbads, ‘Double Trouble Gate’ ini sangat sesuai bagi bisnes untuk mengumpul email list pelanggan dan juga menggunakan kempen yang sama mengumpul ‘like’. Jadi anda sudah menjimatkan kos pengiklanan kepada separuh kerana tindakan anda adalah 2 in 1.

Anda juga boleh mula dengan zero kos apabila anda menawarkan panduan percuma yang sangat berguna dan praktikal atau lain-lain yang boleh menarik perhatian bakal pelanggan anda untuk mendapatkannya di FB groups.

Berbalik kepada squeeze page tadi, seperti yang anda lihat, tab fanpage page ini ada borang untuk anda mendaftar nama dan emel untuk offer newsletter tadi. Bagaimana nak buat? Caranya:

1. Setup akaun fanpage anda sendiri. Dengan akaun profil personal anda tidak boleh buat semua ini. Akaun fanpage sebenarnya cumalah sub akaun profil anda sahaja. Jadi, tidaklah sesusah mana pun – daftar emel, nama anda dan saya akan beri panduan percuma setup fanpage ke mailbox anda.

Baca:  3 Cara Promosi Dengan Facebook Fanpage Berpengaruh Naikkan Jenama Anda

2. Download apps percuma iframe ke fanpage tersebut

3. Embed coding autoresponder dalam tab fanpage yang anda telah download apps iframe tadi.

Tips: Primary coding autoresponder mestilah di upload dalam hosting dan server yang berbayar (sama seperti website/blog berbayar). Coding yang di copy pada fanpage cumalah sebagai mirror sahaja. Sebabnya facebook tidak ada menyediakan khidmat hosting.

Sekiranya anda perlukan hosting dan domain yang murah yuran tahunannya boleh dapatkan dari sini – http://bit.ly/domainhostingmurah

Jika belum ada autoresponder pula anda boleh dapatkan yang tidak perlukan yuran bulanan. Beli sekali dan pakai sahaja. Dapatkan dari sini – http://bit.ly/pemasaranautoresponder

Jika anda tak faham dan pada yang memerlukan bantuan, saya sediakan tutorial pemasaran online.

Klik http://affiliatesecretfornewbie.com/tutorial

 

NAK TARIK LEBIH RAMAI FOLLOWER AGAR LIKES DAN KOMEN POST ANDA?

>> TIPS NAK TARIK FOLLOWERS <<

 

 

Hits: 1

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge