tazkirah

6 tips elak hasutan Iblis Dasim agar rumahtangga aman tenteram

Sharing is caring
  1. Cara mengawal marah simple je, ambil wuduk. Tak perlu layan marah tu. Marah itu bagai api. Simbah air padamlah api tu. Jangan pening nak lawan marah. Menang atau kalah semua jadi abu. Terlebih rajin buat solat sunat.
  2. Bila salah faham clarify cepat jangan panjang-panjangkan. Budi bahasa kena jaga. Cara kawal emosi ialah dengan bincang secara profesional dan tidak main emosi atau suara tinggi. Tak perlu guna bahasa kasar. Sama-sama maafkan walaupun belum minta maaf. Halal kan je. Jangan main tak halal itu tak halal ini dan jangan haramkan perkara yang Allah halalkan. Siapa kita nak haramkan benda?
  3. Apabila makan berjemaah baca doa beramai-ramai dan solat jangan tinggal afdal buat sama-sama.
  4. Jika ada bilik kosong buka pintu agar bunyi azan dan Quran boleh masuk. Bilik yang ditinggal lama jika guna semula sila kibas selimut dan cadar untuk halau syaitan dan jin.
  5. Masuk rumah bagi salam. Wajib. Ada orang atau tak sila bagi salam.
  6. Baca Quran tiap hari dalam rumah untuk jemput malaikat rahmat. Jangan biar rumah kita ketandusan dari bacaan ayat suci.
Baca:  Jika Ada Hajat, Berdoa Kat Allah Dan Minta Orang Doakan Untuk Kita Murahkan Rezeki

Last sekali, tepuk tanya tanya hati, nak ikut Iblis ke atau nak contohi Nabi saw?

Baca lanjut di: Mingguan Wanita

Hits: 8

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge