cara promosi pemasaran online

Cara Menjual Produk Atau Perkhidmatan Dengan Melihat Kepada 5 Faktor Kenapa Pelanggan Membeli

Sharing is caring

Sebab nombor satu mengapa orang beli adalah kerana harga. Tentu ada yang setuju jika saya kata ini adalah bagaimana anda membeli dan bagaimana anda membuat keputusan, berdasarkan harga. Siapa yang memberi saya tawaran yang lebih baik? Siapa yang menawarkan harga termurah? Itulah yang akan saya beli, bukan? Anda tawarkan produk atau perkhidmatan dengan harga terendah di pasaran atau anda menawarkan harga yang lebih rendah berbanding pesaing anda. Ya, itulah satu sebab mengapa orang akan membeli dari anda. Cabarannya, ketika datang untuk menawarkan harga terendah, adalah ketika anda bersaing dengan harga mati (fixed price). Ini bukan kelebihan yang berkekalan kerana setiap orang diberikan masa boleh masuk dan bersaing dengan anda dan menawarkan harga yang lebih rendah lagi. Pada waktu itu anda langsung kehilangan kelebihan daya saing. Tetapi itu adalah satu pilihan pembelian tapi anda tak mungkin selamanya jadi yang termurah.

Sebab nombor dua mengapa orang beli adalah kerana pilihan. Kita membeli dari tempat dan syarikat di mana mereka menawarkan pelbagai pilihan. Salah satu contoh terbaik saya boleh beri ialah Shopee, bukan? Semasa anda ingin membeli sesuatu anda akan pergi ke Shopee kerana mereka menawarkan pelbagai pilihan. Kemudian ada Tesco di kejiranan yang anda pergi sehingga mereka menawarkan banyak pelbagai pilihan. Anda suka ke sana kerana anda tidak perlu pergi ke sini dan di sini dan di sini dan di sini dan di sini. Anda hanya boleh pergi ke satu tempat dan membeli hampir semua perkara yang anda mahukan. Jadi, Shopee adalah contoh yang baik. Saya ingat ketika saya memerlukan untuk melakukan sesuatu sekarang, ketika saya perlu membeli sesuatu, Saya seperti, ah, anda tahu apa? Saya tidak mahu melakukan perjalanan. Saya tidak mahu menghantar seseorang untuk mendapatkan semua barang itu. Mungkin pergi ke Shopee, beli, dan hantar terus ke rumah saya, dan cukup banyak semua yang saya mahukan. Saya dapat melihat ulasannya, Saya boleh membandingkan harga. Hebat. Izinkan saya memberi anda contoh lain. Netflix. Salah satu sebab mengapa Netflix begitu berjaya kerana sekarang anda boleh pergi Netflix dan anda boleh menonton. Anda mendapat banyak pilihan, bukan? Jenis filem apa yang anda mahukan. Anda suka filem aksi? Mereka mempunyai banyak filem. Anda suka drama? Mereka mempunyai banyak. Anda suka siri TV? Mereka mendapat banyak. Jadi, itu yang kedua sebab mengapa orang membeli.

Sebab nombor tiga mengapa orang beli adalah kerana kualiti. Satu perkara yang saya pelajari, misalnya, seperti kasut, saya biasa membeli kasut yang murah. Saya tidak fikir buat perbandingan harga pun. Tetapi apa yang saya perhatikan adalah apabila saya membeli kasut yang murah tidak akan bertahan lama dan mereka tidak akan selesa. Kualitinya tidak begitu baik. Sekarang jika saya membelanjakan lebih banyak wang untuk sepasang kasut, ya, lebih mahal, tetapi merasa lebih selesa, lebih tahan lama juga, kasut kelihatan lebih cantik dan saya berasa lebih selesa dan kasut bertahan lebih lama. Jadi, ada produk dan perkhidmatan tertentu yang saya pilih untuk membeli hidup saya berdasarkan kualiti. Orang selalu bersedia untuk membayar kualiti. Selalu ada segmen di pasaran yang sanggup membayar lebih mahal, sebenarnya, lebih mahal lagi, untuk produk, perkhidmatan premium.

Sebab nombor empat mengapa orang beli adalah kerana kemudahan. Pengguna masa kini, kita mahukan sesuatu dan kita mahukan sesuatu sekarang. Kita tidak mahu menunggu. Jadi, kemudahan adalah faktor penjualan yang besar. Bayangkan ini, anda dalam perjalanan. Anda mendarat di lapangan terbang, anda pergi ke hotel, dan kemudian, anda mahu makan, anda lapar. Tetapi semua restoran sudah ditutup. Anda berada di bilik hotel, memerlukan sesuatu untuk dimakan, dan anda melihat bar mini mengetahui bahawa kos cip seperti dua, tiga, empat kali ganda lebih mahal. Saya boleh cuba cari beberapa kedai lain yang lebih murah tapi mungkin kena banyak berjalan. Tetapi anda tahu apa? Anda letih dan lapar dan anda mahukan makanan sekarang. Anda sanggup membayar lebih banyak wang untuk apa? Untuk produk yang sama. Untuk kemudahan. Orang sanggup bayar lebih untuk kemudahan. Sesuatu yang akan menjimatkan masa mereka, yang akan menjimatkan banyak usaha mereka. Jadi, kemudahan adalah faktor penjualan yang penting. Jadi, mengapa anda sanggup untuk membayar tiga atau empat kali ganda untuk produk yang sama berbanding di tempat lain yang lebih murah tapi lebih jauh? Anda boleh bergerak dengan mudah menggunakan kereta, atau call Uber, dan pergi dapatkannya, tetapi anda seperti, saya tidak mahu bergerak, sudah larut malam, saya letih, saya keletihan, Saya hanya mahukan sesuatu. Makan cepat, saya hanya mahukan sesuatu untuk dimakan. Betul kan. Anda membeli kemudahan. Jadi, orang sanggup untuk membayar kemudahan. Sebenarnya, orang ramai bersedia untuk kemudahan tambahan. Di mana lagi dalam hidup, anda beli kerana kemudahan? Lazada, selain pilihan, mereka juga menawarkan kemudahan. Ia mudah. Saya tidak perlu pergi ke suatu tempat. Saya tidak perlu masuk ke dalam kereta saya. Saya hanya boleh pergi ke telefon saya, Saya boleh pergi ke komputer saya, saya boleh pergi ke iPad saya dan hanya membuat pesanan dari sana. Jadi, itu satu lagi penjualan kelebihan yang mereka ada. Kemudahan.

Sebab nombor lima mengapa orang membeli kerana perkhidmatan yang diperibadikan (customized/personalized). Saya sangat percaya sekarang kelebihan persaingan yang semestinya banyak syarikat tawaran adalah perkhidmatan yang diperibadikan. Kita sekarang berada dalam era pemperibadian. Kita tidak hanya mahukan produk untuk semua orang, kita juga mahukan produk sendiri yang unik bagi setiap orang. Fikir seperti Coca-Cola. Anda telah melihat botol di mana mereka mempunyai nama peribadi anda, bukan? Ini adalah bentuk pemperibadian. Itu botol Coca-Cola saya, walaupun, anda tahu, ia adalah perkara yang sama, ia hanya Coca-Cola, itu Coke. Tetapi itu bentuk. Walaupun untuk perkara seperti ini orang mahukan pemperibadian. Anda berfikir tentang Shopee, anda pergi ke sana, ini adalah pengalaman membeli-belah yang diperibadikan. Halaman utama Shopee anda adalah sangat berbeza dengan saya. Bergantung pada produk apa anda beli pada masa lalu, apa sejarah penyemakan imbas anda, bukan? Oleh itu, fikirkanlah, perkhidmatan yang diperibadikan. Saya akan memberikan contoh personal shopper menawarkan perkhidmatan yang diperibadikan. Contohnya, dia selalu berusaha lebih jauh. Bila ada produk baru, tanpa kita pergi ke kedai, dia akan hantarkan gambar kepada kita, hei, kita ada baju baru ini, kita ada beg baru ini, kita ada jaket baru ini, walau apa jua keadaannya, kita akan melihatnya. Dan kemudian, kita boleh katakan, ok, anda tahu apa, itu bagus. Sekiranya kita suka, kita ada kad kredit kami dalam fail dan dia hanya boleh usulkan kad kredit itu, dia akan membawanya kepada kita. Kita boleh mencubanya. Sekiranya kita tidak menyukainya, dia boleh datang dan mengambilnya kembali. Ia menjimatkan banyak masa. Ini adalah perkhidmatan yang diperibadikan. Semasa kita pergi ke kedai, bila kita membeli banyak barang, dia juga akan mengumpulkan semuanya dan kemudian menghantar ke rumah tanpa kita membawa semua beg dan barang-barang. Kita boleh terus membeli-belah. Ini menjadikan shopping lebih menyeronokkan, dan juga menjimatkan banyak masa kita. Lihat, perkhidmatan yang diperibadikan.

Jadi, daripada lima faktor mengapa orang membeli, yang mana yang harus anda fokuskan? Saya cadangkan anda memberi tumpuan salah satu daripada mereka bukannya cuba bersaing dengan harga dan juga kualiti dan pemilihan dan kemudian kemudahan serta perkhidmatan yang diperibadikan semuanya pada masa yang sama kerana ketika anda menumpukan pada kualiti, kemungkinan anda perlu mengenakan lebih banyak kos untuk memberikan kualiti seperti itu. Anda perlu mengenakan lebih banyak wang sekiranya anda ingin menawarkan perkhidmatan yang diperibadikan itu. Jadi, fokus pada salah satu daripada ini. Jadi, anda sekarang tahu kelima-lima sebab faktor orang membeli.

NAK TAHU AYAT POWER APA NAK GUNA UNTUK TARIK RAMAI FOLLOWERS?

>> CONTOH AYAT POWER TARIK FOLLOWERS <<

 

 

Hits: 24

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge