Kenapa Perlu Onlinekan Perniagaan Anda di Facebook

Medium sosial Facebook masih merupakan medium yang paling banyak pengguna berbanding media sosial yang lain. Terdapat lebih kurang 24 juta pengguna rakyat Malaysia yang berdaftar dengan Facebook berumur dari 18 tahun hingga 65 tahun, manakala terdapat lebih kurang 4 juta pengguna berdaftar yang berumur dari 24 tahun hingga 44 tahun.

Melihat kepada statistik ini Facebook masih lagi berbaloi di jadikan medium pemasaran secara online memandangkan pengguna yang sangat ramai. Oleh yang demikian, perniagaan online masih boleh dijalankan dengan Facebook cuma strateginya mungkin berbeza berbanding 10 tahun terkebelakangan.

Jika dahulu orang hanya ada FB profil sahaja dah mencukupi namun kini Fb page adalah lebih relevan kerana punya unlimited friend dan follower berbanding dengan FB profil yang hanya membenarkan seakat 5,000 friends dan followers.

Strategi lain adalah dengan membuat iklan fb yang benar-benar targeted dan tidak lagi hanya blast ads kadang pakai boost post sahaja. Dengan precision target yang benar-benar dikenalpasti, iklan yang berkesan dengan kos yang rendah boleh diperolehi.

Jadi Facebook masih relevan untuk berniaga seeloknya jalani kajian sedikit bagaimana mencari teknik yang paling mudah, praktikal dengan kos yang menjimatkan pasti akan memberikan pulangan yang setimpal.

Hits: 6

Buat Bisnes Online Di Facebook Page Ala Influencer Dan Selebriti

Mudah sahaja jika nak lihat peniaga-peniaga facebook yang buat promosi di facebook. Tentu anda hari-hari baca newsfeed. Jika sekali kita scroll tu boleh jumpa ada yang menulis di wall boleh kita perhatikan gaya penulisan mereka.

Jangan lihat peniaga yang buat spam dan jual hard sell laku keras tapi lihat peniaga facebook yang tidak guna apa-apa perkataan yang mendesak pun tapi post dia banyak like dan komen. Peniaga ini mungkin ada fanpage untuk branding tapi wall dia tetap update untuk tonjolkan bisnes dia tapi tak menjual.

Mungkin anda pelik dan ada soalan nak tanya. Apa bisnes ni tapi tak menjual? Cuba anda belek betul-betul. Buat promosi dengan menjual tu lain sebenarnya.

Apa itu promosi ?

Promosi ni macam memperkenalkan, menonjolkan, mengingatkan, meyakinkan kepada pelanggan bahawa anda ada produk yang berkualiti dan boleh selesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan. Anda tidak menjual. Contoh mudah ialah pameran di mana orang mempamerkan produk dan tak menjual kecuali jika orang yang nak beli maka dia kata sila lawat laman web atau datang kedai dan sebagainya. Jadi di media sosial seperti facebook adalah lebih sesuai jika anda buat promosi. Orang membaca, tertarik dan bertanya. Anda jawab sehingga dia puashati. Akhirnya jika benar pembaca perlukan solusi dia akan tanya, mana saya nak dapat produk ni? Masa tu barulah anda jawab, saya boleh supply untuk awak.

Apa itu menjual?

Contoh paling mudah ialah tengok pasar malam. Itu memang betul jual barang. Jadi adakah sesuai, tiba-tiba anda update status post – saya nak jual barang, sape nak beli? Di pasar malam boleh. Buka meja, letak barang dan jual. Tapi di facebook memanglah tak sesuai. Kecuali…. jika anda sebelum sebelum ini dah banyak buat promosi dan kongsi info dan satu hari anda nak test market then baru boleh cakap gitu. Masa tu orang pun dah kenal anda. Jadi sebelum boleh menjual di facebook anda mestilah banyak buat promosi sehingga orang kenal tengok nama dan gambar anda, orang dah terbayang produk dan servis apa. Itu baru power.

Jadi teknik promosi anda mestilah betul secara natural dan organik orang kata. Elakkan menjual sepanjang masa. Ini tidak elok untuk imej bisnes anda. Tapi aktiviti menjual tetap kena ada tapi ada masanya yang tepat terutama bila orang tanya, “mana nak dapat produk ni?” Itu adalah masa tepat untuk menjual.

Satu lagi teknik promosi yang berkesan untuk naikkan branding anda ialah dengan mengumpul peminat agar mereka like page anda. Itu tujuan promosi supaya orang familiar dengan produk anda. Ibarat macam mana kita kenal colgate, kfc, mc donalds. Itu contoh popular. Jika influencer atau selebriti, mereka gunakan nama mereka sendiri sebagai branding. Ada yang kongsi tips takaful, tips parenting, tips kecantikan, tips kekayaan, tips rezeki dan macam-macam lagi. Hari-hari kongsi tips, mana ada jual barang. Tiada ye. Kecuali sekali sekala. Gitulah konsepnya promosi. Kongsi tips hari-hari. Kat hujungnya baru dia jual. Mungkin seminggu sekali dan hari-hari keistimewaan macam harijadi buat diskaun. Macam tu. Tapi jika orang tanya mana nak dapat produk? jangan kata pula, maaf ye saya tak menjual. Orang dah tanya tu jadi juallah kepada dia yang bertanya. Macam tu.

Facebook menyediakan satu lagi cara untuk anda tambah fans dan menjual sekiranya anda belum punyai ramai friends di facebook. Caranya ialah dengan memasang iklan. Berbanding mereka yang ramai friends, tiada masalah untuk buat promosi menjual dan menarik lebih ramai friends kerana engagement yang tinggi bila semua friends aktif. Namun bagi yang baru nak mula, friends pun tak ramai mana jadi facebook sediakan jalan singkat dan dengan memasang iklan anda boleh mulakan jualan dengan lebih berkesan.

Jadinya nak promosi bisnes online di facebook, ada caranya yang tersendiri. Jangan main terjah pula ya.

Hits: 16

Tingkatkan Rezeki Dengan Sambungkan Silaturrahim Dalam Media Sosial

Antara pesan dalam agama ialah apabila anda fikir untuk tambah rezeki maka kita hendaklah sambungkan silaturrahim kerana dalam rangkaian network itu mungkin adanya peluang di sana.

Paling mudah nak gambarkanya ialah apabila anda sedang mencari kerja kebetulan orang yang interview anda tu adalah kawan kepada pakcik anda jadi peluang anda adalah lebih cerah berbanding jika nak diharapkan pada resume semata-mata.

Contoh lagi sesetengah tempat apabila mengganti pekerja baru yang sudah berhenti ofis minta agar mereka cadangkan seseorang yang mereka kenali. Proses ni lebih macam cari pekerja dengan cara rekomen oleh orang yang kita kenal.

Saya ada dengan di Jepun banyak menngunakan pekerja secara kontrak dari Indonesia. Kontrak pekerja ni hanya 2-3 tahun sahaja dan apabila tamat kontrak mereka diminta untuk menamakan orang yang mereka kenali dan boleh dipercayai untuk ganti tempat pekerja sedia ada bagi tempoh kontrak yang akan datang.

Dalam media sosial bagaimana nak sambungkan silaturrahim ni. Facebook contohnya gunakan konsep friends. Seterusnya friends kepada friends kepada friends dan begitulah seterusnya. Oleh itu jika kita nak panjangkan atau sambung silaturrrahim ini jadi kita tariklah likes banyak-banyak maka berita yang anda bawa akan jadi tular. Bila anda like, friends anda akan nampak. Bila dia pun like jadi friends kepada friends pun akan nampak juga. Ini dipanggil compounding effect. Kesan berganda.

Oleh itu jika anda mahu buat sales di Facebook, buat kempen tarik likes secara berterusan secara berkala. Walaupun anda sudah dapat hasilkan jualan banyak. Still. Kempen tarik likes mesti berterusan sebagai satu kaedah sambungkan silaturrahim secara beramai-ramai.

Bagi mendapatkan kaedah yang betul untuk sambungkan silaturrahim ni dengan betul anda boleh baca artikel “Bagaimana buat promosi untuk nak bina jenama perniagaan sendiri di Facebook Page?

Hits: 10