5 Kaedah Tambah ‘Fans’ Dan Naikkan ‘Like’ Facebook Page

Terdapat pelbagai cara untuk tambah ‘fans’ dan naikkan Likes Facebook  Page. Di antaranya adalah seperti berikut:

1. Blog

Jika anda mempunyai blog, gunakan ia sebaik mungkin untuk mendapatkan fans. Caranya sama ada anda menulis satu post khas mengenai Facebook Page anda, letak link FB Page di mana-mana bahagian blog, ataupun gunakan ‘widget’ yang disediakan oleh Facebook.

Teknik ini telah saya gunakan untuk facebook page dimana saya gunakan blog untuk mendapatkan ‘like’. Cara ini adalah 100% percuma. Sebagai bukti, anda boleh klik blog dan widget Facebook page menunjukkan ada lebih 1000+ fans telah like page itu.

2. Youtube

Anda boleh juga hasilkan video yang berinformasi, menghiburkan dan santai. Tempoh video tidak perlu terlalu panjang. Sudah cukup sekitar 1 hingga 3 minit sahaja. Pada bahagian ‘description’, letak link ke Facebook Page. Youtube adalah enjin carian kedua yang digunakan oleh pengguna Internet untuk mencari sesuatu maklumat.

Teknik ini juga telah saya gunakan. Video tidak perlu canggih sangat. Apa yang saya buat hanyalah video yang menayangkan teks, gambar dengan latarbelakang muzik yang agak rancak akan membuatkan penonton tidak bosan. Sebagai contoh anda boleh lihat video-video ini di youtube saya.

Selain menggunakan Youtube, gunakan juga fungsi ‘upload’ video di Facebook Page. Anda boleh gunakan video yang telah diupload di Youtube ataupun video yang lain. Seeloknya, video itu adalah berkaitan dengan bidang bisnes dan jualan yang dilakukan. Sebaik-baik video adalah video yang mempunyai sebab untuk disebarkan oleh penonton. Antaranya adalah seperti video yang lucu, berinformasi dan menyentuh perasaan.

Teknik ini sama sahaja dengan video Youtube cumanya proses upload anda buat di Facebook dan bukan Youtube. Video yang saya buat juga simple hanya teks yang menarik perhatian diselit dengan gambar dan dengan latarbelakan muzik yang agak rancak seperti muzik rock.

3. Iklan banner

Ini adalah kaedah pengiklanan yang terkenal pada awal bidang perniagaan Internet wujud di Internet. Namun lama kelamaan ia semakin kurang efektif. Namun jika kita lakukan sebaik mungkin, ia juga dapat membantu.

Beberapa petua yang boleh digunakan adalah, gunakan banner yang lebih menggunakan teks, kurang animasi dan slot iklan itu berada di kedudukan yang mudah mendapat perhatian oleh pelawat web tempat kita mengiklan.

Teknik ini paling mudah dengan meletakkan banner anda di blog. Carilah page atau post yang anda tahu mempunyai pelawat yang paling tinggi trafiknya dan letakkan banner yang mempunyai link ke Facebook page anda.

4. Ebook percuma

Tulis apa-apa topik yang kita tahu berkaitan perniagaan yang anda lakukan dalam beberapa muka surat (seeloknya lebih daripada 10 muka surat), di mana tulisan kita itu akan memberikan manfaat kepada pembaca.

Dalam ebook percuma itu, kita letak maklumat diri dan bisnes yang kita lakukan, termasuk link ke Facebook Page. Mereka yang rasa bermanfaat dengan ebook itu, akan pasti mahu mendapatkan lagi maklumat berguna daripada kita.

Teknik ini anda boleh lihat saya gunakan di website ini. Ebook percuma yang berinfomatif, berguna dan diperlukan oleh pengunjung. Di kulit ebook atau cover ini saya gunakan teks sahaja dan simple. Yang penting adalah isinya yang ringkas, mudah difahami dan praktikal untuk orang baca dan buat.

Jadi anda punya banyak pilihan teknik untuk mendapat fans dan like. Gunalah salah satu teknik dan fokuskan usaha anda secara berterusan dan anda akan dapati fans dan like akan meningkat dari sehari he hari berikutnya.

5. Facebook Ads

Inilah kaedah yang terbaik, paling berkesan dan paling cepat menghasilkan jumlah fans yang banyak. Ada pemilik Fan Page mendapat ribuan fans dalam masa sehari dua sahaja. Mengapa FB Ads memberikan hasil sebegini besar? Salah satu sebabnya adalah, pengiklanan ini adalah lebih menumpu (targeted) dan berjuta-juta rakyat Malaysia aktif menggunakan Facebook.

Kos untuk pengiklanan ini tidak begitu besar jika kita tahu caranya yang betul. Keluarkan sedikit kos dan luangkan masa untuk belajar dengan mereka yang tahu mengiklan di Facebook dengan cara yang betul.

Teknik Facebook Ads ini telah saya guna untuk salah satu page saya dan didapati saya boleh dapat fans 1000+ dalam masa tak sampai seminggu berbanding dengan proses menggunakan blog. Bilangan fans yang sama like page anda dalam masa yang paling singkat. Namun awas pastikan pulangannya berbaloi kerana ianya adalah teknik yang berbayar.

Elakkan dari menggunakan Boost Post “bodoh” kerana iklan fb ads ini settingnya terlalu am dan banyak menguntungkan Facebook manakala anda la yang rugi. Oleh itu buatlah setting sendiri agar anda tidak rugi. Jalankan eksperimen untuk mencari setting iklan yang paling optimum bagi menarik engagement yang tinggi. Jika nak tahu boleh belajar promosikan Facebook page anda lebih sistematik disini.

Hits: 22

Buat Bisnes Online Di Facebook Page Ala Influencer Dan Selebriti

Mudah sahaja jika nak lihat peniaga-peniaga facebook yang buat promosi di facebook. Tentu anda hari-hari baca newsfeed. Jika sekali kita scroll tu boleh jumpa ada yang menulis di wall boleh kita perhatikan gaya penulisan mereka.

Jangan lihat peniaga yang buat spam dan jual hard sell laku keras tapi lihat peniaga facebook yang tidak guna apa-apa perkataan yang mendesak pun tapi post dia banyak like dan komen. Peniaga ini mungkin ada fanpage untuk branding tapi wall dia tetap update untuk tonjolkan bisnes dia tapi tak menjual.

Mungkin anda pelik dan ada soalan nak tanya. Apa bisnes ni tapi tak menjual? Cuba anda belek betul-betul. Buat promosi dengan menjual tu lain sebenarnya.

Apa itu promosi ?

Promosi ni macam memperkenalkan, menonjolkan, mengingatkan, meyakinkan kepada pelanggan bahawa anda ada produk yang berkualiti dan boleh selesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan. Anda tidak menjual. Contoh mudah ialah pameran di mana orang mempamerkan produk dan tak menjual kecuali jika orang yang nak beli maka dia kata sila lawat laman web atau datang kedai dan sebagainya. Jadi di media sosial seperti facebook adalah lebih sesuai jika anda buat promosi. Orang membaca, tertarik dan bertanya. Anda jawab sehingga dia puashati. Akhirnya jika benar pembaca perlukan solusi dia akan tanya, mana saya nak dapat produk ni? Masa tu barulah anda jawab, saya boleh supply untuk awak.

Apa itu menjual?

Contoh paling mudah ialah tengok pasar malam. Itu memang betul jual barang. Jadi adakah sesuai, tiba-tiba anda update status post – saya nak jual barang, sape nak beli? Di pasar malam boleh. Buka meja, letak barang dan jual. Tapi di facebook memanglah tak sesuai. Kecuali…. jika anda sebelum sebelum ini dah banyak buat promosi dan kongsi info dan satu hari anda nak test market then baru boleh cakap gitu. Masa tu orang pun dah kenal anda. Jadi sebelum boleh menjual di facebook anda mestilah banyak buat promosi sehingga orang kenal tengok nama dan gambar anda, orang dah terbayang produk dan servis apa. Itu baru power.

Jadi teknik promosi anda mestilah betul secara natural dan organik orang kata. Elakkan menjual sepanjang masa. Ini tidak elok untuk imej bisnes anda. Tapi aktiviti menjual tetap kena ada tapi ada masanya yang tepat terutama bila orang tanya, “mana nak dapat produk ni?” Itu adalah masa tepat untuk menjual.

Satu lagi teknik promosi yang berkesan untuk naikkan branding anda ialah dengan mengumpul peminat agar mereka like page anda. Itu tujuan promosi supaya orang familiar dengan produk anda. Ibarat macam mana kita kenal colgate, kfc, mc donalds. Itu contoh popular. Jika influencer atau selebriti, mereka gunakan nama mereka sendiri sebagai branding. Ada yang kongsi tips takaful, tips parenting, tips kecantikan, tips kekayaan, tips rezeki dan macam-macam lagi. Hari-hari kongsi tips, mana ada jual barang. Tiada ye. Kecuali sekali sekala. Gitulah konsepnya promosi. Kongsi tips hari-hari. Kat hujungnya baru dia jual. Mungkin seminggu sekali dan hari-hari keistimewaan macam harijadi buat diskaun. Macam tu. Tapi jika orang tanya mana nak dapat produk? jangan kata pula, maaf ye saya tak menjual. Orang dah tanya tu jadi juallah kepada dia yang bertanya. Macam tu.

Facebook menyediakan satu lagi cara untuk anda tambah fans dan menjual sekiranya anda belum punyai ramai friends di facebook. Caranya ialah dengan memasang iklan. Berbanding mereka yang ramai friends, tiada masalah untuk buat promosi menjual dan menarik lebih ramai friends kerana engagement yang tinggi bila semua friends aktif. Namun bagi yang baru nak mula, friends pun tak ramai mana jadi facebook sediakan jalan singkat dan dengan memasang iklan anda boleh mulakan jualan dengan lebih berkesan.

Jadinya nak promosi bisnes online di facebook, ada caranya yang tersendiri. Jangan main terjah pula ya.

Hits: 15

3 Cara Promosi Dengan Facebook Fanpage Berpengaruh Naikkan Jenama Anda

Ada 3 cara mudah promosi produk dengan Facebook Fanpage berpengaruh:

Langkah #1

1. Bina sebuah Facebook Fanpage yang hebat Facebook Fanpage adalah sama penting seperti membina laman web. Ia perlu mempunyai maklumat yang lengkap, menarik serta mudah untuk difahami oleh semua orang. Anda perlu memberi maklumat selengkap mungkin mengenai perniagaan anda. Ramai yang ingin tahu siapakah anda sebenarnya dan apakah perniagaan yang anda lakukan dan apakah produk atau servis yang anda tawarkan. Jadi masukkan maklumat lengkap tentang produk atau perkhidmatan yang anda jalankan di Facebook Fanpage.

Langkah #2

2. Kerap post di wall Facebook Fanpage Ini adalah peluang anda untuk memberitahu ramai orang tentang perniagaan atau produk yang anda pasarkan. Anda perlu kerap mengemaskini Facebook Fanpage dengan segala informasi terkini dan promosi yang dijalankan. Anda perlu menjadi interaktif dengan orang-orang yang melawat Facebook Fanpage anda. Jangan abaikan setiap pertanyaan yang dikemukakan kerana kemugkinan merekaadalah bakal pembeli produk anda. Sentiasa berkomunikasi dengan mereka . Jika anda mempunyai acara atau aktiviti perniagaan gunakan Facebook Fanpage untuk mengumumkannya.

Langkah #3

3. Bina rangkaian peminat “Hardcore” di Facebook Fanpage Adalah penting untuk anda membina rangkaian peminat “Hardcore” anda yang tersendiri, dimana apabila anda mempunyai rangkaian peminat anda yang tersendiri adalah mudah bagi anda untuk menghasilkan jualan. Kumpulkan peminat anda secara perlahan-lahan dengan cara mewar-warkan berita dan informasi menarik seperti dalam no. 2 di atas. Anda perlu sabar dan konsisten. Target sentiasa mencari beberapa like setiap hari sehingga mencapai bilangan like yang anda kehendaki dengan cara yang betul dan targeted.

Sebagai contoh Ain Maisarah iaitu penulis Novel terkenal beliau mempunyai 1000 orang peminat yang “hardcore” di Facebook. 1000 orang peminat ini memang akan beli produk beliau sekiranya beliau melancarkan sebarang produk baru. Air Asia pula mempunyai lebih 1 juta rangkaian peminat! Sebab itulah tawaran Air Asia sentiasa habis dalam tempoh yang pantas.

Untuk naikkan branding anda maka binalah rangkaian peminat anda bermula dari sekarang. Semakain ramai peminat, jenama anda akan lebih dikenali dan dipercayai semakin mudah untuk anda menjual.

Hits: 35