Untunglah Ada Hobi Untuk Ubat Hati Bosan

Featured

Tak semua orang ada hobi.

Tapi untungnya orang yang ada hobi.

Untuk ubat hati yang terasa bosan.

Hobi boleh mengubat hati.

Hobi boleh hapuskan kebosanan.

Setengah orang kata hobi menjadi terapi.

Jadi sekiranya orang yang suka akan hobinya bermaksud dia sangat perlu untuk buat hobi tu bagi mengeluarkan energy yang disalurkan ke satu channel yang lain.

Jika dia tak buat begitu atau dia dihalang dari melaksanakan hobinya kemungkinan besar dia akan salurkan energy yang terpendam itu ke tempat yang tidak sepatutnya.

Jadi inilah yang aku cuba nak sampaikan.

Ada orang suka bercucuk tanam kerana berbudi pada tanah akan mengeluarkan hasil kembali kepada kita.

Ada orang hobi suka buat koleksi kerana menghargai nilai sesuatu barang tu.

Ada orang hobi suka online, game dan seumpamanya.

Walaubagaimanapun hobi korang tu yang penting kita kena ingat semua perkara ada batasnya.

Kecuali jika hobi yang dibuat tu boleh mendatangkan hasil kadangkala hobi itulah yang akhirnya menjadi pekerjaan tetap.

Sememangnya kita khuatir yang bagi hobi yang tak ada hasil ni bila kita buat akan sebabkan kerugian dari segi kewangan dan masa.

Bagi hobi yang memang nak berseronok semata-mata kita kena fikirkan jadual bila nak buat hobi tu supaya kita tetapkan masa tertentu sahaja supaya masa yang terluang tidak mengganggu urusan kehidupan kita yang lebih nyata dan utama berbanding nak berseronok sahaja.

Dan juga bila kita dah berpasangan jangan nafi kalau pasangan nak ada hobi dan buat hobi seperti biasa di khuatiri sebenarnya bila kita halang akan sebabkan mental block dan ini akan genggu emosi pasangan.

Bagi yang selalu berasa bosan tapi taktau nak buat hobi apa kenalah kaji dulu personaliti sendiri. Apa yang aku minat? Indoor ke outdoor? Ada cukup masa terluang atau punya masa yang singkat untuk berhobi? Nak yang fizikal (lasak) atau virtual reality? Hobi murah ke hobi mahal sekadar nak lepaskan perasaan? Ini semua kena ambilkira.

Macam aku pulak blog inilah hobi jadi tempat belasahan atau luahan. Aku tulis apa saja yang aku rasa. Tapi…. ada hadnya. Jangan tulis hal sensitif dan maki hamun. Macam yang aku dah bagitau kat atas. Hobi tetap hobi tapi ada batasnya.

Tulis blog banyak-banyak artikel ni ada hasil ke? Buang karan atau perabih beras je? Alhamdulillah ada la sedikit untung bagi menampung kos maintain blog ni. Selebihnya in shaa Allah kalau ada Allah swt nak beri saya terima aje.

Selalunya macam tulah bagi nak elak orang kata kita ni buang masa buat hobi ntah apa-apa cuba cari sesuatu yang boleh jadikan hobi kita tu mendatangkan hasil barulah berbaloi.

Kalau suka bertani tanam cili, kunyit, serai belakang rumah boleh la guna buat masak-masak kat rumah. Macam tu.

Kalau suka main game pula sertai la pertandingan-pertandingan bagi mendatangkan wang atau cuba belajar develop game pula mana tau boleh jual pula.

Kalau suka memasak, cuba bagi kawan-kawan, jiran-jiran rasa dulu. Jika sedap boleh la oder.

Jadikan hobi tempat kita salurkan energy yang terpendam tu bagi menjamin kesihatan mental, jiwa dan hati kita.

Hits: 12

3 Teknik Langsai Hutang Pinjaman dalam Masa 5 Tahun

Majoritinya hutang pinjaman adalah hutang yang dibuat untuk membeli kereta dan rumah. Bagi sesetengah golongan, pinjaman untuk membeli kereta dan rumah adalah cukup mudah. Tanpa memikirkan masa hadapan, banyak orang membuat pinjaman untuk membeli kereta dan rumah. Dengan alasan, lagi cepat membuat pinjaman, lagi cepat hutang selesai.

Kesannya, ramai yang masih menanggung hutang sehingga mereka hampir pencen. Kerana hal sebegini boleh berlaku? Apa yang boleh kita simpulkan, banyak sebab yang boleh berlaku kenapa ramai orang masih menanggung hutang walaupun mereka sudah hampir dengan pencen. Di sini dicadangkan 3 cara hilangkan hutang pinjaman dalam masa 5 Tahun.

Teknik #1. Berjimat dengan kurangkan belanja, tambahkan pendapatan.

Cara paling ‘kuno’ tetapi masih berkesan sehingga ke hari ini. Setiap bulan, cuba potong sebanyak mungkin perbelanjaan yang tidak patut, untuk digantikan sebagai simpanan. Cuba kawal perbelanjaan supaya kita tidak berbelanja melebihi pendapatan. Lebihan daripada pendapatan ini, kita kumpul setiap bulan. Lihat berapa banyak yang kita dapat simpan dalam masa setahun. Jika dalam sebulan kita dapat menyimpan sebanyak RM500, dalam masa setahun, kita dapat menyimpan sebanyak RM6,000. Matlamat untuk menghilangkan hutang pinjaman semakin hampir untuk selesai.

Teknik #2. Tambah pendapatan dengan membuat kerja sampingan.

Selain mengurangkan pendapatan, kita juga boleh membuat kerja-kerja sampingan untuk menambah pendapatan. Antara kerja-kerja sampingan yang boleh kita lakukan adalah membuat apa yang kita suka. Sebagai contoh, kita suka berniaga. Kita boleh sertai bisnes yang berkonsep offline atau online seperti affiliate dan dropship. Risiko kerugian agak rendah. Pendapatan yang tinggi jika kena dengan cara pemasaran dan jualannya.

Atau, kita suka memasak. Kita boleh terbitkan ebook atau video yang berkaitan dengan masakan. Kemudian kita jual secara online. Pendapatan jenis ini juga berisiko rendah.Kerana, kita tidak memerlukan modal yang tinggi untuk menulis ebook atau merakam video. Boleh juga memasak dan menghantar sendiri makanan kepada pelanggan setia yang tinggal di kawasan berhampiran taman perumahan.

Teknik #3. Masuk ke dalam pelaburan hartanah.

Cuba melabur wang simpanan yang kita kumpul ke dalam hartanah. Beli rumah lelong. Buat renovation, dan sewa kepada orang. Hasil sewaan, kita gunakan untuk membayar pinjaman rumah lelong dan simpan selebihnya untuk menjelaskan hutang pinjaman yang lain.
.
Begitulah serba ringkas peluang-peluang yang ada bagi anda yang ingin selesaikan hutang anda segera. MAHU kami bantu anda hilangkan hutang kereta dan rumah dalam masa 5 tahun dari sekarang? Kuasai cara sebenar bagaimana kisah benar menghilangkan hutang pinjaman dan hutang peribadi..

Memperkenalkan..

Ebook berkesan. yang boleh membantu anda:

1) 123 cara untuk mula mengurangkan perbelanjaan dan mula menyimpan wang lebihan pendapatan sebanyak RM1000 sebulan.

2) Teknik mula melabur dalam hartanah dan menambah pendapatan dengan rumah lelong dan rumah sewa homestay.

3) 3 strategi berkesan – Langkah demi langkah bagaimana menghilangkan hutang pinjaman atau hutang peribadi dalam masa kurang 5 tahun dari sekarang!

Berminat? Lihat bonus yang ditawarkan di bawah ini.

10 Teknik Tuntut Hutang

9 Idea Jana Wang Tanpa Modal

10 Hobi Jana Duit

11 Cara Menjemput Rezeki Dengan Mudah

Bukan itu sahaja..

Jika anda tidak berpuas hati dengan ebook ini, anda boleh meminta pulangan wang 100% dalam masa 90 hari!
==
TEMPAH SEKARANG!
==

Untuk membeli membeli ebook ini, klik link seperti yang telah di nyatakan di atas.

Hits: 33