contoh promosi copywriting instagram

Contoh iklan promosi produk makanan dengan Instagram

Sharing is caring

Pernahkah anda terfikir untuk guna Instagram menjual produk makanan anda. Atau paling tidak kurang sekalipun mempromosikan produk anda dengan Instagram.

Jual bermaksud urusan transaksi melalui laman web dimana anda buat bisnes makanan dari rumah sahaja dan promosi bermaksud membina imej namun anda masih bergantung kepada gerai atau restoran untuk menjual.

Tahukah anda ada pembuat makanan jalanan yang menggunakan twitter untuk promosi? Contohnya hari ini gerai bergerak beroperasi di Wangsa Maju oleh itu dari update yang dibuat di twitter pelanggan setianya dah tahu dimana nak dapatkan makanan tersebut. Ibaratnya samalah seperti PLUS yang mengupdate jalan mana yang sesak atau seperti Radio ERA yang buat tour dan beri hadiah di merata tempat.

Tidak terkecuali bagi penjaja jalanan, kaedah promosi ini sangat mudah untuk diaplikasikan. Yang penting kumpulkan follower yang ramai terlebih dahulu. Media sosial yang digunakan juga tidak terhad kepada twitter malah facebook, blog, instagram dan pelbagai lagi.

Baca:  Cara promosi produk yang berkesan

Kami tunjukkan contoh promosi bagaimana anda boleh ikuti cara ini untuk bukan sahaja promosi tapi juga menjual produk makanan anda secara online. Mudah bukan, gambar je pun.

Anda patut mencubanya.

Jika diperhatikan betul-betul apabila mempromosi makanan, aset utama pemasaran adalah gambar makanan itu sendiri. Ibarat iklan KFC – melihat gambar ayam goreng sehingga terbayang lazatnya sehingga menjilat jari! Anda juga boleh mula promosi produk makanan anda mulai hari ini mengikut contoh yang telah saya tunjukkan tadi.

Memandangkan Instagram adalah percuma jadi anda boleh mulakan dengan yang percuma dahulu.

Baca:  Cara nak mempromosikan diri sebagai penjual agar dipercayai pelanggan

Iaitu mulakan dengan pemasaran Instagram.

Walaupun semua orang ada Instagram tapi bukan semua orang tahu nak buat pemasaran Instagram.

Pemasaran Instagram ada seninya yang tersendiri kerana media sosial sebenarnya bukanlah tempat menjual.

Instagram adalah tempat bersosial jadi perlu ada teknik untuk buat pemasaran Instagram ni.

Maksudnya selain gambar anda juga perlu ada soft skill buat ayat pada caption gambar makanan anda untuk menarik dan menambat hati pelanggan yang akan membuatkan mereka meletakkan kepercayaan kepada anda. Gabungkan kedua-duanya dan lihat kesan pemasaran Instagram anda.

Klik sini: Pemasaran produk makanan di instagram

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> MUAT TURUN CONTOH AYAT COPYWRITING PERCUMA <<

 

 

Hits: 158

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge