Cara Guna FTP Server

Tutorial Cara Guna FTP Guna Filezilla

Video ini menerangkan step by step untuk menggunakan perisian Filezilla untuk memuat naik fail ke webserver.


Tahukah anda berkenaan cara guna FTP server ? Jika anda telah ‘save’ laman web anda pada komputer anda, terdapat masih satu langkah untuk membuat halaman anda dapat dilihat oleh dunia. Anda perlu ‘upload’ laman web anda kepada ’web hosting’. Ini dilakukan dengan menggunakan progam FTP.

FTP bermaksud Protokol Pemindahan Fail. Artikel ini menunjukkan anda secara ringkas bagaimana untuk mengupload fail menggunakan FTP. Terdapat banyak program perisian FTP juga boleh didapati dimana mereka akan bekerja dengan prinsip yang sama. Untuk bermula anda akan memerlukan alamat IP ‘web host’  anda, nama pengguna (username) anda dan kata laluan (password) anda.

Terdapat beberapa program percuma FTP yang bagus. Malah banyak program reka bentuk laman web yang datang dengan ‘built-in’ FTP ‘publishing tool’.

Contohnya, Kompozer dilengkapi dengan program FTP terbina dalam yang membolehkan anda dengan mudah menerbitkan halaman anda ke laman web selepas menyiapkannya. Ia adalah sangat mudah untuk menggunakan alat reka bentuk laman web dengan ‘built-in’ di FTP tetapi anda juga boleh mendapatkan perisian FTP yang khusus. Laman web ‘Upload Laman Web FTP’  mempunyai satu laporan mengenai cara untuk mengupload laman web langkah demi langkah  dengan FTP untuk menjadi ‘web host anda’ anda dengan menggunakan perisian FTP khusus yang popular ie. Filezilla. Ianya anda boleh download dari internet secara percuma sahaja.

Software FTP khusus

Ia adalah program yang berdiri sendiri (bukan built-in) yang membolehkan anda melihat fail anda dalam satu ‘window’ dan fail yang telah di ‘upload’ dalam ‘window’ yang lain. Ini adalah berguna kerana ia membolehkan anda melihat bagaimana folder yang dibina pada host web anda. Muat turun percuma selama 30 hari dan terdapat banyak versi yang tersedia ‘freeware’ atau ‘shareware’. Contohnya:

1. WSFTP – Ini adalah sangat meluas digunakan dan klien FTP yang sangat baik.
2. CuteFTP – Juga sangat baik
3. Fetch – untuk Mac.
4. Filezilla – user friendly, percuma tanpa syarat

Apa sahaja perisian yang anda gunakan untuk memuat naik laman web anda, anda akan memerlukan 3 maklumat penting, akaun FTP, username dan password.

FTP | Free FTP Client | FileZilla (English)
Demo ini menunjukkan cara guna ftp server. Ia akan menunjukkan”

  • How to use FileZilla to move files from your computer to the Internet to make a websites•
  • How to open your FTP client
  • How to locate files on your comuter
  • How to move files from your computer to the Internet
  • Where to move files on the Internet FTP stands for File Transfer Protocol. In other words, this is a protocol which allows you to upload and download files (pictures, video, audio) to a webserver hosted on the Internet, usually with your hosting provider. To upload your files to a website, you will require a hosting account.  You will also require a software (FTP Client) to enable you to transfer the files and FileZilla is highly recommended. Its easy to use and its free! Click on the link  (cara guna FTP server) for step-by-step instructions.

Laman web ‘Upload Laman Web FTP’ kami juga menyediakan anda dengan panduan percuma untuk memulakan perniagaan internet & panduan membeli nama domain dan hosting yang anda boleh muat turun apabila anda mendapatkan panduan cara guna FTP server yang diberi hak ‘Master Resale Rights’. Anda boleh dapatkannya sekaligus dalam satu pakej setelah mendapatkan panduan cara guna FTP server tersebut.