Kenapa boleh bangkrap?

Takde niat apa-apa. Sekadar nak ambil iktibar. Pengurusan kewangan hatta jika diri sendiri tidak diurus dengan baik memang ke laut la jawabnya.

Nak betul terkesan cuba lihat kes Saudara Hafiz Mansor ni seorang peniaga muda yang ambitious tapi agak cemerkap orangnya. Ini memang old style punya management gali lobang untuk tutup lobang seterusnya. Amalan kewangan pun tidak sihat macam ada unsur-unsur tamak pun ada.

Berikut adalah kisahnya.

Selepas membuka perniagaan sendiri saya terlibat dengan banyak perkara kerana sifat saya sendiri yang nak kaya terlalu cepat di usia muda. Pelbagai bisnes saya buat dengan membuat banyak modal pinjaman dari pihak bank.

Dengan duit pinjaman diperolehi, saya tidak merancang kewangan dengan betul dan membuat banyak kesilapan dalam perniagaan juga terlalu mempercayai orang yang ambil kesempatan.

Akhirnya saya jatuh bankrap dalam usia yang muda dimana saya berhutang lebih 1/2 Juta Ringgit!

Selepas hidup saya berhutang dengan banyak, saya kehilangan satu-persatu benda dalam kehidupan saya sehingga hidup saya kemurungan dan hidup saya jadi tak menentu.

Disebalik masalah yang terjadi, saya berjaya bangun semula bangkit walaupun status masih bankrap sehingga kini.

Saya masih melangsaikan hutang, saya masih boleh buat duit puluhan ribu, masih boleh memiliki kereta dan masih boleh hidup berbelanja seperti biasa.

Apa yang saya buat?

Anda boleh belajar sesuatu dari pengalaman saya ni. Semuanya saya kongsikan termasuk gambar setiap perjalanan perniagaan saya sehingga berjaya membuka perniagaan.

Saya berkongsikan semuanya apa yang perlu anda buat dan tidak perlu anda buat untuk bangun semula.

Klik sini: Ini pengalaman saya bangkrap jatuh dan bangkit semual dalam perniagaan

Hits: 14

This entry was posted in tazkirah and tagged , , , , , by Azam Mohd. Bookmark the permalink.

About Azam Mohd

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

2 thoughts on “Kenapa boleh bangkrap?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge