Kenapa Hidup Rasa Tak Best Dan Tak Seronok?

Maaf ganggu. Di hujung minggu ni nak kongsi sikit tips motivasi santai buat pengetahuan semua yang membaca blog ini. Masa gini je kot ada lapang sikit nak membaca kan.
Time lain mesti busy.

Tips ini sebenarnya dari Prof Muhaya sewaktu beliau bersiaran di radio IKIM baru-baru ni.

Hidup berasa tersekat-sekat dan kurang lancar berpunca dari 5 password kehidupan dibawah yang diabaikan dalam amal seharian samada sewaktu berdiri, duduk dan walau baring sekalipun. Password ini dipanggil sebegitu kerana ia merupakan sebenarnya zikir dan ia ibarat kunci yang membuka pintu rezeki yang tertutup.

Bila tak amalkan 5 password inilah yang akan menyekat kehidupan (termasuk perniagaan) dan kebahagiaan sekeluarga sebabkan kita selalu berasa stress.

Apakah 5 password tu dan faedah disebaliknya?

1-Bismillah – amalkan sekerap mungkin sebagai memohon barokah dari Allah swt bagi setiap aktiviti seharian

2-Alhamdulillah – syukur setiap kali terima rezeki walaupun secumit agar tetap kekal menerima dan agar Allah swt tambah lagi rezeki

3-Hasbunallah wanikmalwakil la hawlawala quwata illah billahil aliyyil azim – ucapkan banyak kali sekiranya terasa sesak dada menghadapi urusan seharian yang tak berapa nak lancar agar Allah swt turunkan bantuan penyelesaian dan mudahkan urusan tersebut dengan segera

4-Selawat – ucapkan berkali-kali untuk harapkan kebaikan dalam semua urusan dan agar Allah swt jauhkan dari segala kesulitan

5-Astaghfirullah – beristighfar dengan kerap jika teringat dosa-dosa sendiri mohon agar Allah swt ampunkan kita sebab kerana dosa-dosa kita sendirilah sebabkan rezeki kita tersekat jadi jangan sekali lup jika nak Allah swt tambah rezeki non stop

Dah dapat kan?

Hits: 39

This entry was posted in tazkirah and tagged by Azam Mohd. Bookmark the permalink.

About Azam Mohd

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge