Kenapa mesti nak makan vitamin C?

Vitamin C merupakan menjadi vitamin yang paling banyak dikenali hari ini. Ia tidak menghairankan kerana tubuh memerlukan vitamin C untuk lebih 300 fungsi.

Malah, vitamin C itu telah dibuktikan untuk membantu melindungi manusia daripada penyakit jantung, kanser dan penyakit serius yang lain. Tanpa vitamin C, badan tidak akan dapat memulihkan diri sendiri sama ada. Ini kerana vitamin C adalah penting untuk pembentukan kolagen. Apabila seseorang mempunyai luka atau kecederaan yang ia adalah kolagen yang membantu membaiki kerosakan dan tanpa vitamin C yang mencukupi ini akan menjadi hampir mustahil. Kolagen mempunyai pelbagai fungsi dalam badan, termasuk menjaga organ-organ di tempat, dan ia tidak akan dapat melakukan ini tanpa vitamin C yang mencukupi.

BACA:  Shaklee® Chewable Vita-C® (300 Tablets)

Vitamin C juga merupakan antioksidan untuk badan dan membantu vitamin dan mineral lain untuk diserap lebih baik. asid folik dan zat besi, sebagai contoh, perlu vitamin C untuk memaksimumkan kegunaan mereka. Semakin vitamin C bahawa badan itu mempunyai, lebih baik pertahanan terhadap selesema dan penyakit biasa lain dan vitamin C mungkin tidak menghalang seseorang menangkap virus tetapi ia membantu mempercepatkan proses pemulihan.

Terdapat vitamin C dalam hampir setiap buah-buahan dan sayur-sayuran tetapi ada yang mempunyai kandungan vitamin C jauh lebih tinggi daripada yang lain. Cranberry dan tembikai mempunyai tinggi kandungan vitamin C. Malah, buah-buahan tropika mempunyai tertinggi jumlah vitamin C semua buah-buahan. lada panas adalah antara sumber yang kaya dengan vitamin c apabila ia datang kepada sayur-sayuran. Yang lebih panas lada, lebih tinggi kandungan vitamin c fiturnya. Malangnya, vitamin C adalah larut air begitu banyak sayur-sayuran kehilangan keberkesanan mereka sebagai penyedia vitamin C jika mereka direbus untuk masa yang lama. kacau menggoreng sayur-sayuran mengukus atau cepat memastikan lebih banyak kandungan vitamin C mereka dikekalkan. jumlah harian yang disyorkan vitamin C adalah mudah diperolehi dari makan lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari jika mereka dimakan mentah atau dimasak dengan cepat.

BACA:  Khasiat minum ESP Shaklee

Vitamin C tambahan amat berguna untuk memastikan bahawa orang-orang mendapatkan vitamin C yang mencukupi. Walau bagaimanapun, dengan diet yang seimbang jumlah vitamin C badan menerima mungkin mencukupi. Walau bagaimanapun, jika seseorang mula rasa letih atau lesu kemudian suplemen vitamin C akan membantu mengatasi masalah ini. Tidak ada bahaya yang mempunyai terlalu banyak vitamin C sebagai badan yang hanya bahan kumuhan lebihan itu.

A post shared by 💋SHAKLEEBANGIASNIDA💋 (@shakleebangiasnida) on

BACA:  Shaklee® Alfalfa Complex® (700 Tablets)

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: