life

Makcik bersyukur tak lagi ikat perut bila orang macam kita rajinkan diri nak bersedekah

Sharing is caring

TIADA lebih menggembirakan warga emas daif di sini apabila menerima makanan percuma yang disumbangkan pihak prihatin.

“Mak cik sangat bersyukur dengan sumbangan ini kerana boleh meringankan beban belanja yang hanya bergantung kepada upah mengemas rumah orang dengan bayaran antara RM20 hingga RM30.

“Jika ada kerja, adalah wang untuk mak cik berbelanja membeli makanan dan keperluan lain, jika tidak, terpaksalah berjimat cermat serta ikat perut memandangkan mak cik tinggal seorang di rumah kerana sudah lama berpisah dengan suami.

“Seramai 11 anak mak cik pula bukan orang senang dan masing-masing mempunyai tanggungjawab kepada keluarga dan mak cik tidak mahu menyusahkan mereka,” katanya.

Baca:  Rasa stress? Baca dan hadam 2 tips atasi stress dalam jalani kehidupan yang mencabar ini

Seorang lagi penerima, Esah Mat, 80, berkata, dia penerima tetap program itu sejak setahun lalu dan setiap minggu akan berulang alik dari Gual Mesa, Rantau Panjang dengan menaiki bas.

Selain mengambil bahagian dalam program itu, dia juga menjual ubi di kaki lima Pasar Besar Siti Khadijah, di sini.

“Makanan percuma ini diberikan dua kali seminggu dan apabila waktu tengah hari, mak cik akan ke sini untuk mengambil nasi percuma bagi mengalas perut,” katanya.

Baca:  3 sebab kenapa anda rasa bosan dalam hidup dan cara mengatasinya

Baca lanjut di: www.msn.com

Hits: 4

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge