Minda orang berjaya – Bukan sekadar impian

Bukan Sekadar Impian. Ya, orang-orang yang sangat berjaya mengatakan, apabila kita tidak merancang kejayaan kita, itu samalah dengan kita sebenarya merancang kegagalan kita.

Antara ciri-ciri orang yang sangat berjaya adalah mereka mempunyai rancangan yang jelas, tepat dan konkrit bagaimana mereka mahu bergerak setakuk demi setakuk, takat demi takat, fasa demi fasa, melaksanakan pelan kejayaan mereka. Pencapaian kejayaan memerlukan niat yang keras, rancangan yang konkrit, dan peta-jalan yang praktikal:

Niat ada lafaznya, seperti “Sahaja aku….”

Niat diberi ganjaran pahala. Niat adalah doa. Niat adalah kemahuan keras yang dapat diterjemahkan menjadi road-map bagi diterjemahkan menjadi daya usaha atau inisiatif. Niat yang sangat keras adalah nazar. Nazar wajib dilaksanakan. Dalam bahasa kejayaan, niat adalah komitmen.

Dalam bahasa psikologi, niat adalah kemahuan keras, atau determination. Determination itulah yang mampu melahirkan sikap tekun, tabah dan cekal. Malah degil! Dalam bahasa bisnes gaya korporat, niat adalah unjuran perolehan kewangan (financial forecast).

Diatas adalah nota daripada mentor Puan Ainon Mohd, Pengerusi syarikat penerbitan PTS dan juga ABS.

Ramai orang mahu berjaya tetapi mereka tak mahu berusaha untuk menjadi orang yang berjaya.

Mahu tips untuk berjaya?

 

nak berjaya

Hits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge