Nak mula bisnes 2016 kena tahu asas teknik jualan dulu

Sekarang (hari ini 17/12/2015) dah lebih dari setengah bulan Disember 2015.

Beberapa hari sahaja lagi akan cecah 2016 pulak.

Adakah azam anda nak bisnes yang dulu nak start 2015 dah bergerak ke belum?

Alhamdulillah bagi yang dah mula.

Bagi yang belum mula, anda tak pernah terlambat.

Boleh je mula sekarang, atau nak tunggu cecah Januari 2016 dulu.

Jika gitu memang tak akan start la jawabnya.

Dia jika nak bisnes ni mesti ada perasaan nak mula yang membuak-buak.

BACA:  Alang-alang Promosi Produk Biar Ayat Iklan Power Berkesan Tarik Perhatian Pelanggan

Tak perlu kursus sebab dah banyak terdedah kat FB, kebanyakan friends kat FB pun dah bisnes.

Contoh banyak, tiru dan sesuaikan sahaja.

Nak mula, tak payah kursus dulu, cuba test power dulu.

Jika tak dapat sambutan, tengok style orang lain pulak, cuba test power lagi.

Ulang dan ulang kemudian nampak tak jalan, baru fikir untuk pergi kursus.

Sebelum kursus tanya diri sendiri, ‘aku nak kursus apa?’

BACA:  Nak Promosi Tak Tahu Nak Tulis Apa?

Jangan salah pilih kursus nanti akhirnya tiada hasil dan ini akan membingungkan diri sendiri.

Hardskill ramai orang boleh belajar sebab ianya berbentuk teknikal.

Softskill ini ramai yang kurang mahir.

Ramai orang sanggup labur untuk beli stok barang tapi ramai yang tak terperasan akan kepentingan labur wang untuk belajar pemasaran.

Pemasaran ini kemahiran.

Kemahiran perlu diasah dengan latihan.

Latihan tidak semestinya kursus.

Latihan boleh jadi ‘on job training’.

BACA:  Cara promosi tadika yang akan mudah menarik perhatian membuka mata ibubapa

On job training ni sebenarnya bukan kursus tapi macam latih tubi yang dibuat semasa kerja.

Maksudnya tak ada training tapi “terus buat kerja”.

Terus buat sampai jadi! Itu maksudnya.

Tapi bagi yang zero langsung bab pemasaran tu kesian juga, kena la brief jugak.

Anda nak tahu asas teknik pemasaran?

2 thoughts on “Nak mula bisnes 2016 kena tahu asas teknik jualan dulu”

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: