pemilihan keyword

Mulakan pemasaran internet dengan low competition keyword

Sharing is caring

Jika anda mempunyai perkhidmatan untuk dipasarkan secara online cara yang paling mudah untuk mula adalah dengan menggunakan keyword yang mempunyai persaingan yang rendah dan carian yang sederhana (>100).

Tujuannya adalah untuk mudah menaikkan ranking blog atau website yang anda gunakan sebagai platform pemasaran. Gunakan keyword tersebut sebagai tajuk blog dan tajuk post.

Setelah dapat menarik trafik untuk permulaan anda boleh trial and error untuk guna keyword yang rendah persaingan tetapi lebih banyak carian (>500).

Baca:  Seni pemasaran bisnes internet dengan Facebook

Anda akan dapati trafik bertambah.

Seterusnya tukar keyword peringkat demi peringkat untuk trafik yang lebih tinggi (>1000).

Cara ini adalah cara malas dan ianya perlukan kesabaran dan tak sesuai bagi mereka yang selalu nak cepat.

Bagaimana nak tau keyword yang sesuai digunakan?

Cara yang paling mudah ialah lihat keyword sedia yang digunakan oleh pelawat blog anda yang mereka taip di injin carian bagi menemui blog anda. Kemudian periksa keyword tersebut di keyword tool untuk mengetahui jumlah carian bagi keyword tersebut dalam sehari.

Baca:  4 jenis pelanggan anda perlu tahu untuk bantu mudahkan jualan

Sekiranya jumlah carian melebihi 100 carian sehari maka ia sesuai sebagai permulaan namun jika carian adalah sangat rendah anda perlu cari keyword yang bersamaan dengan jumlah carian yang lebih tinggi. Lagi satu perkara penting, keyword mesti menggambarkan perkhidmatan yang anda sedang usahakan. Jika tidak, usaha anda akan menjadi  sia-sia sahaja.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> LIHAT CONTOH FORMAT COPYWRITING <<

 

 

Hits: 1

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge

4 Comments on “Mulakan pemasaran internet dengan low competition keyword”

  • thanks you!

  • you are welcome