Pemilik Radiusite mula bisnes tudung dalam talian hanya dengan RM500

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 3 Februari 2017 @ 1:05 PM di HMetro Online.

Dia masih seperti yang penulis kenali tujuh tahun lalu. Peramah, gemar ketawa dan sentiasa bersemangat apabila bercerita mengenai empayar perniagaan yang dibina sejak 2008.

Bermula dengan hanya menjual tudung menerusi dalam talian, pemilik nama A’tikah Ash’ari pengasas Radiusite ini bijak membuat percaturan dalam menentukan hala tuju perniagaannya. Buktinya kini dia boleh tersenyum bangga apabila mempunyai empat butik fizikal dan masih meneruskan penguasaan penjualan menerusi dalam talian.

Tercetusnya idea membuka perniagaan, A’tikah memberitahu ketika masih menuntut di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Pelancongan, dia membaca satu artikel menarik dalam majalah mengenai perniagaan dalam talian.

“Ketika itu perniagaan menerusi dalam talian masih baru dan tidak ramai menggunakan medium ini untuk menjual produk. Saya terfikir mengapa tidak saya mulakan dulu. Berbekalkan modal permulaan RM500, saya dan rakan yang kini suami, gigih mencari dan membeli pelbagai fesyen tudung terbaru di kedai sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman.

“Saya menjadi model setiap helaian tudung manakala suami menjadi jurugambar. Selepas siap, semua gambar dimuat naik di medium blogspot. Tidak sangka tudung yang dipamerkan mendapat sambutan ramai sehingga hampir setiap minggu saya terpaksa mencari rekaan baru,” katanya.

Keuntungan dua kali ganda yang diperolehnya menyebabkan dia dan suami, Iskandar Zulkarnain semakin bersemangat mengembangkan perniagaannya. Tambah pula sebagai pelajar dengan hasil jualan mencecah RM10,000 sebulan ketika itu cukup memberikan keseronokan kepadanya dan membuatkan A’tikah mahu berniaga sendiri.

“Selepas tamat pengajian pada 2009, saya bertekad meneruskan perniagaan tudung. Ia menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan ahli keluarga kerana mereka bimbang perniagaan ini tidak mendatangkan keuntungan, berbanding kerjaya makan gaji yang lebih stabil.

“Namun saya tekad meneruskannya. Selepas perniagaan agak stabil dan rumah dipenuhi stok tudung yang banyak saya dan suami mengambil keputusan membuka butik pertama di Shah Alam diikuti Rawang, Johor Bahru dan Bangi Sentral pada 2015,” katanya.

Baca berita penuh bisnes tudung disini.

Hits: 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge