Penulisan artikel untuk perniagaan atau bisnes

Sememangnya telah diakui peranan penulisan artikel telah lama diakui sangat ampuh bagi tujuam promosi. Tidak kisah samada anda buat promosi melalui facebook atau blog, artikel masih sangat penting dam masih releven sehingga kini. Artikel bukan sahaja boleh menarik pelanggan dengan secara organik, ia juga sebagai serampang dua mata memberi info-info bagi meningkatkan kepercayaan serta kredibiliti perniagaan atau bisnes anda.

Artikel mempengaruhi pelanggan secara tak langsung menarik ramai pelanggan. Dalam konteks blog, artikel yang memenuhi seo serata berkualiti yakni menghidangkan info yang dikehendaki dan dicari-cari pengguna sudah pasti akan dapat perhatian dari pelanggan. Jadi seorang blogger akan menulis artikel mengikut syarat seo dan pada masa yang sama menulis artikel berkualiti dengan merujuk kepada semua orang yang tahu atau cuba cari buku rujukan apabila memerlukan dimana sesetengah orang tiada pengetahuan tentang sesuatu perkara.

Bagi artikel di facebook pula untuk branding ianya mestilah tidak memboringkan. padat dan penuh info seeloknya artikel ditulis dalam bentuk point bagi mudah pelanggan untuk scroll through. jika artikel ditulis secara bulk sama seperti artikel blog memang tidak sesuai sangat dan perlu sedikit pengubahsuaian struktur artikel tersebut. Ini adalah kerana nature pengunjung Facebook hanyalah mengimbas maklumat dan tidak membaca penuh. Jadi anda perlu lebih jelas dahulu dan fahamkan iasu yang hendak ditulis. Setelah semua bersedia barulah mula menulis dengan gaya bahasa sendiri tetapi dengan cover semua topik yang dirasakan penting agar memudahkan orangramai untuk merujuk artikel anda sebagai panduan.

Artikel yang baik mampu meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap perniagaan anda. tulislah dengan jujur dan konsisten agar pelanggan tidak konfius dan unfollow anda pula nanti. berilah pro dan kontra yang seimbang suoaya dengan ini kawan atau lawan berasa tidak keberatan untuk membaca artikel anda sampai habis. Review yang seimbang lebih disukai dari review peribadi seseorang yang pendapatnya hanya menjurus kepada sebelah pihak sahaja.

Kesimpulannya penulisan artikel untuk perniagaan adalah satu teknik evergreen yang boleh diamalkan sepanjang zaman. Semakin konsisten anda menulis pasti penulisan akan jadi semakin matang. Terlalu banyak peluang bagi promosi dalam bentuk artikel ini. Cuma apa yang nampak sekarang ialah adakah masa untuk menulis atau jika ada masa pun adakah begitu mudah idea nak selalu keluar? Terlalu banyak soalan yang tak boleh menyebabkan ramai orang give up menulis. Banyak blog yang dibina tetapi isianya kosong dan tidak pernah diupdate kerana kekeringan isea. Kini tidak lagi.

Tak ada motivasi nak menulis?

Klik sini —> Idea penulisan artikel untuk promosi perniagaan

Idea penulisan penting memang semestinya, bagaimana nak temui idea tersebut dan seterusnya bagaimana untuk menyusun artikel yang baik atau kata lain format penulisan artikel juga memain peranan penting. Semuanya ada diterangkan apabila anda klik link diatas yang telah disediakan. Menulis itu penting malah bagaimana nak susunkannya dengan seo dan bagaimana mengatur point didalamnya agar mudah bagi orang nak terima artikel anda yang berkualiti itu.

Jangan tak klik, ok!

Hits: 5

2 thoughts on “Penulisan artikel untuk perniagaan atau bisnes

  1. Pingback: Apa nak buat jika saya nak mula bisnes di tahun 2020? – KepokLekor.com

  2. Pingback: 3 Tips Cara Jual Barang Online Waktu PKP, PKPP, PKPB, PKPD | KepokLekor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge