Korang tak sure tajwid dan waqaf? Baca Quran jangan main syok sendiri

Ada tak kadang-kadang bila baca Quran korang jadi syok sendiri dgn bacaan Quran saya. Rasa konfiden je macam semua betul. Rasa macam bacaan dah mantap sangat dah. Kalau sampai part tak tau hukum tajwid pula, korang hentam buat stail ‘main agak’ je. Sedar tak korang sebenarnya masih ada banyak kesilapan kecil tajwid yang perlu diperbaiki. Masih ada panjang pendek, dengung tak dengung yang perlu dijaga. 

Sekiranya korang ada masalah :

 – Masa baca Quran hati rasa semacam (sebab tak sure betul ke tak tajwidnya).

– Kurang pasti cara yang tepat nak bunyikan beberapa kalimah ‘rare’ dalam Quran.

– Atau ada beberapa tempat dalam Quran yg anda selalu tersangkut sebab tak tahu hukum tajwidnya. 

Dicadangkan anda dapatkan Set Quran Pen. Set ini akan bantu korang camkan bacaan tajwid yang ada dalam Quran dengan mudah & cepat. Letak je Pen Quran dekat ayat tu tahu ia kena dengung 2 harkat atau perlu baca panjang 4 harkat. Tak perlu pening2 pun nak hafal nama hukum. Betul kan?

Hits: 15