3 Langkah Jual Barang Online Sesuai Jika Nak Bekerja Dari Rumah Waktu PKP

Kenapa perlu jual barang online? Antaranya sebabnya adalah budaya membeli barang secara online semakin menjadi-jadi semenjak berlakunya pandemik Covid-19. Pengguna tiada pilihan selain membeli secara online apabila perintah kawalan pergerakan PKP dikuatkuasakan.

Dengan trend semuanya online jadi sudah menjadi budaya yang tidak dapat dielak maka anda sebagi penjual sudah tentu perlu mulakan belajar cara jual barang secara online juga. Implikasinya ialah apabila anda ketinggalan, semua pelanggan anda akan terhad kepada pelanggan offline sahaja. Bilangan pelanggan anda akan kekal statik tidak bertambah melainkan anda mahu kekal menjual secara kecil-kecilan sampai bila-bila.

Bila menjual secara online, anda akan lebih menjual secara bersasar dan boleh menjangkaui pelanggan lebih jauh dari kawasan sekeliling rumah sahaja tapi boleh capai pelanggan dari taman sebelah dan komuniti berdekatan juga.

Ada 3 langkah utama cara jual barang online:

Jual barang yang sesuai

Alah bisa tegal biasa anda mesti ada barang yang sesuai untuk dijual secara online bergantung kepada tamat tempoh barang, kemampuan untuk anda menghantar barang, samada barang tersebut laku online dan pelbagai faktor lain yang perlu diambil kira.

Dalam tempoh PKP ini, jual makanan online adalah yang paling sesuai khasnya makanan yang telah dimasak. Ini adalah kerana bukan semua wanita memasak jadi mereka lebih suka order sahaja. Jadi perniagaan makanan yang dimasak dan hantar ke rumah adalah paling baik. Jika anda pandai masak inilah masanya untuk jual makanan online pada jiran dan pelanggan berdekatan.

Mengikut trend pula apabila orang dah lama duduk rumah dan makan pun terjaga akan sebabkan berat badan naik. Oleh yang demikian, orang mula membeli alatan senaman bagi memastikan berat badan tidak naik mendadak. Netizen akan mula bersenam, berlari, naik basikal, atau eksais in door di rumah sahaja ikut kesesuaian dan keselesaan masing-masing. Pada masa ini trend membeli adalah seperti kasut jogging, dumbell, basikal, treadmill dan pelbagai peralatan senaman.

Platform online yang sesuai

Tapak jualan online sudah ada banyak sekarang. Langkah yang penting sekarang adalah untuk memilih platform yang bersesuaian dengan anda atau sesuai dengan barang yang anda jual. Kita ada shopee, lazada, facebook, instagram, corousell, food panda, lalamove, food grab, onpay, whatsapp dan macam-macam lagi. Setengah penjual lebih suka menggunakan laman web sendiri kerana lebih bebas untuk mencorakkan perniagaan dengan mengumpul database pelanggan dan follow up dengan cara mereka sendiri. Sementara yang penjual lain lebih suka guna platform sedia ada yang sudah popular.

Kesesuaian platform jualan online juga bergantung pada jenis barang yang dijual secara online. Contohnya, barang fizikal seperti perabut tentunya berbeza dengan barang makanan dan cara menjual dan platform juga beza sikit. Ada dua jenis platform utama online untuk jualan iaitu e-commerce atau non-ecommerce.

Ecommerce bermaksud platform yang sediakan kaedah pembayaran jadi kita tak perlu main wasap, mesej untuk follow up. Hanya shopping cart dan payment gateway disediakan. Bagi yang sediakan chat dan mesej ianya adalah untuk tujuan Q & A. Contoh adalah macam shoppe, lazada, onpay dan yang setara.

Berbanding non ecommerce adalah seperti facebook, instagram yang mana tiada shopping cart dan payment gateway disediakan. Oleh itu, kita nak kena follow up sehinggalah pelanggan buat belian.

Teknik pemasaran yang tepat

Ramai penjual ada barang dan sudah diletakkan dalam platform online tapi kadar jualan masih slow atau tiada pelanggan langsung. Dimana silapnya? Sebab utama adalah penjual tidak memberikan tumpuan kepada pemasaran online. Pemasaran adalah ibarat nadi bagi sebuah perniagaan online atau langkah utama cara jual barang online. Setap platform pemasaran yang disebut kat atas mempunyai cara pemasaran yang tersendiri samada cara pemasaran berbayar atau cara yang percuma-yang bergantung kepada trafik organik. Pemasaran mesti dibuat dan mesti dibuat dengan betul dan tepat jika inginkan hasil yang cepat.

BACA: Kelas Telegram Jual Di Shopee oleh Puan Zarini

Jadi apabila jual barang secara online anda perlu mengambilkira semua langkah untuk memastikan perniagaan anda dapat berjalan dengan lancar. Tanpa memahami setiap langkah perniagaan anda pasti akan menemui jalan buntu. Pastikan masalah tersebut dan selesaikan. In shaa Allah anda pasti sukses.

Hits: 37