Teknik membina jenama di Facebook

Kali ini saya ingin kongsikan kata-kata nasihat dari tidak lain tidak bukan Jutawan Internet Malaysia iaitu Dr Irfan Khairi. Beliau juga menyokong penggunaan fanpage dalam membina jenama dan mempromosikan perniagaan kita. Kita cuba soroti mesej dari beliau seperti yang saya letakkan dibawah. Fahamkan dan cuba hayati pasti ia memberi motivasi insyaAllah.

Kata beliau, “Langkah pertama dalam menjadikan Facebook sebagai platform membina jenama perniagaan kita adalah, akaun Facebook yang perlu kita buka adalah “Pages”. Sering kali, akaun yang kita sedia ada merupakan “Profile” yang menghubungkan kita dengan kenalan dan keluarga. Pages mempunyai beberapa ciri-ciri yang hebat untuk sesuatu perniagaan- yang tidak dimiliki Profile page yang kita sering gunakan.

BACA:  Anda mengidam handbag coach ori tapi murah?

Antaranya adalah kebolehan menampung kenalan atau pengikut tanpa had (Profile page hanya terhad kepada 5,000 friends). Sebagai perniagaan, kita tidak patut menghadkan prospek kita! Facebook pages juga mempunyai kebolehan menghantar mesej terus ke inbox pengikut-pengikut perniagaan kita secara terus. Kaedah ini amat berguna dalam mempromosikan produk atau perkhidmatan kita. Daftar pages anda di http://www.facebook.com/pages

“Kunci kejayaan membina jenama perniagaan kita melalui Facebook adalah dengan sering mengeratkan lagi hubungan antara kita sebagai perniagaan dan juga pengikut-pengikut kita. Ini boleh dilakukan dengan cara mencipta topik-topik di Facebook yang dapat menarik minat dan perhatian sasaran pasaran perniagaan kita. Anggap akaun Facebook kita sebagai satu komuniti yang dapat menarik mereka yang berminat tentang produk dan perkhidmatan kita. Fikirkan pula, apakah isu atau topik yang dapat mencetus perbincangan yang positif di komuniti kita.”

BACA:  Agen di cari untuk shawl halfmoon yang tebal tetapi selesa dan tak panas

Sebagai contoh, sekiranya kita menjalankan perniagaan fotografi, fikirkan topik-topik yang berkaitan dengan fotografi yang boleh dibincangkan- topik boleh bermula daripada topik mudah seperti “Bagaimana cara memilih kamera DSLR terbaik?” hingga ke yang lebih kompleks seperti “Teknik dan kaedah mengawal pencahayaan untuk fotografi produk”. Topik-topik yang dibincangkan akan berjaya menarik kumpulan sasaran yang tepat yang berminat dengan industri kita. Dan kumpulan ini merupakan prospek kita yang terbaik oleh kerana mempunyai hubungan maya dengan perniagaan kita.”

BACA:  Langkah - langkah promosi

Klik sini —> Anda boleh pelajari teknik bina jenama

Selamat belajar dan jom jalankan promosi perniagaan anda dengan segera!

Leave a Comment

CommentLuv badge

%d bloggers like this: