kesihatan

Anak tonsil bengkak disebabkan oleh bakteria atau virus dan perlukah antibiotik?

Sharing is caring

Tonsil bengkak selalunya dialami oleh kanak kanak dan apabila besar dah kurang, jarang atau hilang terus penyakit tonsil bengkak ni.

Oleh tu memang menjadi kerisauan ibubapa apabila anak alami tonsil bengkak ni kerana ianya adalah akibat jangkitan kuman.

Akibat jangkitan ini anak boleh mengalami demam, batuk dan selsema. Mulanya batuk sikit kemudian batuk makin kerap dan sampai satu tahap demam serta batuk tanpa henti dan kadangkala boleh sebabkan muntah muntah.

Dah tentu bila demam ibubapa jadi risau dan mahukan solusi yang cepat. Walaubagaimanapun, apabila bawa anak ke klinik ibubapa keliru apabila doktor memberikan ubat yang biasa sahaja sedangkan anak sudahlah demam tapi batuk batuk juga lebih teruk muntah muntah pula.

Baca:  Ubat gout jangan ambil ubat tahan sakit farmasi

Apabila anak mengalami demam dan tonsil bengkak merah bermaksud anak dijangkiti virus. Namun apabila anak alami demam serta tonsil bengkak merah dan bernanah maka itu maksudnya dia dijangkiti bakteria.

Hanya apabila anak dijangkiti bakteria baharulah doktor akan memberi ubat antibiotik. Jika tidak, doktor akan beri ubat biasa je. Jadi harapnya ibubapa jelas dan tak keliru lagi.

Apa nak buat lepas tu ialah ibubapa perlu jelas apa tindakan seterusnya. Anak anak perlu banyak air dan kerap minum. Selalunya penyebab jangkitan tonsil ni ialah anak kurang minum air.

Selain itu buat tindakan tambahan dengan bekalkan anak dengan suplemen vitamin c tapi jangan beri sama waktu dengan ubat doktor. Jarakkan dalam 1 jam sebelum atau selepas ubat doktor. Bagi mengurangkan keradangan tonsil merah yang bengkak tu bolr berikan anak makan aiskrim vanilla yang ori kerana vanilla ada ciri antioksidan untuk kesihatan tubuh badan anak.

Baca:  Status Covid-19 Malaysia terkini pada 10 April 2020

Jika ibubapa ada bajet lebih boleh beli probiotik untuk beri pada anak khasnya pada waktu anak tak sihat ini. Ikut kajian, apabila kandungan mikrob dalam prrut tak seimbang, ia boleh pengaruhi ketahanan badan terhadap serangan penyakit.

Dengan makan probiotik, mikrob dalam badan dapat diselaraskan semula agar ketahanan badan anak terhadap penyakit meningkat dan mempercepatkan kesembuhan.

Kita usaha in shaa Allah disembuhkan.

 

NAK TAHU AYAT COPYWRITING APA NAK GUNA UNTUK JUAL PRODUK DI FACEBOOK?

>> MUAT TURUN CONTOH AYAT COPYWRITING PERCUMA <<

 

 

Hits: 28

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge