tips

Vaksin: mitos atau real

Sharing is caring

Haritu ada terima notis KKM di mailbox rumah. Bunyinya begini:

Salam sejahtera,

Adalah dimaklumkan bahawa terdapat kes Measles positif @ demam campak di kawasan perumahan anda. Measles merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh virus measles yang boleh menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru, radang otak serta boleh menyebabkan kematian. Ia disebarkan oleh titisan kecil air liur atau titisan hidung yang terpercik semasa bersin, batuk dan bercakap atau menyentuh permukaan yang tercemar. Antara simptom bagi penyakit measles ini adalah demam, ruam, batuk, selsema dan mata merah.

SEKIRANYA ANAK ANDA MEMPUNYAI SIMPTOM DI ATAS ADALAH DINASIHATKAN UNTUK MENDAPATKAN RAWATAN DI KLINIK BERDEKATAN DENGAN SEGERA.

Golongan yang berisiko untuk mendapat measles adalah bayi dan kanak-kanak yang tidak mendapatkan imunisasi.

Baca:  Sedekah sebelum mulakan projek bantu luaskan rezeki

ANDA DINASIHATKAN MEMASTIKAN ANAK-ANAK ANDA MENERIMA SUNTIKAN VAKSINASI MEASLES@MMR YANG DISEDIAKAN DI KLINIK KESIHATAN YANG BERDEKATAN.

Sekian, terima kasih.

PEJABAT KESIHATAN DAERAH HULU LANGAT

Huh?

Serius bunyinya. Demam campak merupakan demam yang semakin pupus namun macamana ia boleh muncul semula di taman perumahan kami?

Mungkin kerana ada yang susceptible dan mudah diserang kerana tak cukup imunisasi pertahanan badan terhadap virus tersebut. Mudah kata dia tak pernah disuntik vaksin MMR measles mumps and rubella.

Kenapa perlu vaksin?

Vaksin tugasnya mencegah. Ia dibuat dari partikel virus yang telah dilemahkan dan disuntik ke dalam badan supaya sel darah putih dapat berkenalan dengan musuh dengan lebih awal sebelum virus aktif sebenar muncul nanti.

Perkenalan awal dengan musuh ini akan membantu badan membina sel darah putih yang spesifik bagi memerangi virus musuh. Sebab itu setiap virus ada vaksinnya yang tersendiri. Cuba bayangkan jika badan tak pernah dikenalkan dengan virus musuh tentu dengan mudah badan akan jatuh sakit dan penyembuhan akan ambil masa lama kerana badan baru nak belajar bina sel darah putih baru yang spesifik.

Baca:  Cara jaga enjin Myvi

Jadi imunisasi bukannya satu propaganda atau program rahsia tapi satu langkah pencegahan.

Hukum vaksin juga adalah harus mengikut Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan malah jika disorot sejarah awal vaksin ini ianya telah dipelopori awal dulu-dulu oleh pengamal perubatan di Turki.

 

NAK TARIK LEBIH RAMAI FOLLOWER AGAR LIKES DAN KOMEN POST ANDA?

>> TIPS NAK TARIK FOLLOWERS <<

 

 

Hits: 0

Azam Mohd merupakan penulis yang suka berkongsi pelbagai tips untuk memberi inspirasi kepada pembaca supaya teruja dan mula bertindak ke arah mencapai apa jua impian dan dapatkan hasilnya. Jika dirasakan ada post yang menarik sila share kongsikan bersama yang tersayang dan kawan-kawan. Jangan lupa subscribe newsletter untuk dapatkan update terkini dari blog ini. Terima kasih.

Leave a Comment

CommentLuv badge